Ziņas no biznesa

Gadu pēc cūku mēra atklāšanas saimniekošanu atsākusi viena kaites skartā saimniecība

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
26.11.2013

Gada laikā, kopš Latgalē tika konstatēta bīstamā kaite - klasiskais cūku mēris -, darbību atsākusi tikai viena no trijām kaites piemeklētajām saimniecībām, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe.

Kā ziņots, klasiskais cūku mēris pērn 26. novembrī tika konstatēts trijās Latgales saimniecībās - divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena - Svariņu pagastā. Visas 14 inficētās cūkas likvidētas, saimniecībās veikta dezinfekcija, savukārt likvidēto dzīvnieku īpašnieki saņēmuši kompensācijas.

"Pēc PVD rīcībā esošās informācijas, vienā no trijām piemājas saimniecībām ir atsākta cūku audzēšana," sacīja Joffe, gan neprecizējot saimniecības atrašanās vietu.

Viņa arī norādīja, ka cūku mēra inficētajā teritorijā, kur tika konstatētas ar mēri inficējušās meža cūkas, kopš 2012. gada novembra notiek pastiprināta mājas cūku novietņu uzraudzība - cūku klīniskā un laboratoriskā izmeklēšana. Jauni klasiskā cūku mēra uzliesmojumi mājas cūkām līdz šim nav konstatēti.

Kopumā kopš 2012. gada oktobra inficētajā teritorijā izmeklētas vairāk nekā 2800 meža cūkas, slimība konstatēta 72 meža cūkām.

Lai apkarotu slimību meža cūku populācijā un samazinātu risku tai izplatīties ārpus inficētās teritorijas, tika īstenota vienīgā efektīvā metode šīs slimības apkarošai - meža cūku orālā vakcinācija.

"Šogad sadarbībā ar medniekiem tika īstenotas sešas kampaņas - vakcīnas izvietotas meža cūku piebarošanas vietās. Vakcinācijas izdevumus līdzfinansē Eiropas Komisija. Līdz šim veiktajos izmeklējumos 41% no nomedītajām meža cūkām ir konstatētas antivielas pret mēri, un to var uzskatīt par augstu rādītāju. Arī pēc pēdējās vakcinācijas kampaņas 8.novembrī antivielu līmenim ir tendence palielināties. Kā papildus drošības pasākums ir noslēgtā vienošanās ar Baltkrievijas veterināro dienestu par vakcinācijas veikšanu meža cūkām Baltkrievijas teritorijā Latvijas pierobežā, tādējādi izveidojot vakcinācijas buferzonu," sacīja Joffe.

Savukārt, jautāta par lietu virzību saistībā ar PVD un Krievijas Federācijas atbildīgo dienestu sarunām par iespējām atsākt cūku eksportu, Joffe norādīja, ka attiecīgs lūgums Krievijas kolēģiem tika izteikts jau septembrī.

"Līdz šim atbilde no Krievijas Federācijas par iespējamo ierobežojumu atcelšanu dzīvu cūku un cūkgaļas produktu importam nav saņemta," sacīja PVD pārstāve.

Jau vēstīts, ka saistībā ar klasiskā cūku mēra uzliesmojumu pagājušā gada nogalē Krievijas Federācijas Veterinārijas un fitosanitārās uzraudzības dienests noteica dzīvo cūku un cūkgaļas importa aizliegumu no Latvijas. Iepriekš, 2011. gadā, šāds aizliegums tika piemērots arī pret Lietuvu, tomēr no šā gada septembra tas tika atcelts.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996. gadā, bet Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēts.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana