Citas ziņas sadaļā
Vadošie Latvijas kooperatīvi Latraps un VAKS izveidojuši jaunu uzņēmumu ASNS Ingredient ar mērķi Jelgavā būvēt dzelteno zirņu proteīna ražotni
«Latraps» sadarbībā ar vācu «Pfeier & Langen» attīstīs zirņu proteīna ražotni Jelgavā
SCE E-Piim jaunā rūpnīca sākusi darbu. Un Orklas jaunā cepumu fabrika arī
LATRAPS spēks aug augumā
Lauksaimnieku kooperatīvi pērk ostas termināli
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Ziņas no biznesaDarbu uzsākusi Latvijā pirmā spageti ražotneMaija Brikmane, Dobeles dzirnavnieks
16.12.2013 Šā gada rudenī viens no vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijā AS "Dobeles dzirnavnieks" atvēris Latvijā pirmo spageti ražotni. Turpmāk Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja iegādāties pašmāju rūpnieciski ražotos spageti. Tirgū būs pieejami zīmolu "Presto" un "Primo" spageti no mīksto kviešu miltiem un spageti, kas ražoti no cieto kviešu mannas, ar zīmolu "Dobele". Kopējās investīcijas spageti ražotnē ir 4,86 miljoni eiro, no kuriem 3,8 miljoni eiro investēti tehnoloģijās un iekārtās. Lieljaudas ražotne tapusi nepilnu divu gadu laikā. Tās kapacitāte ir aptuveni 3t gatavās produkcijas stundā. "Esam saņēmuši pirmos lielāka apjoma spageti pasūtījumus, tāpēc paredzam, ka jau 6 mēnešu laikā spēsim nodrošināt ražotnes jaudu vismaz 50% apmērā. Prognozējam, ka no kopējā realizācijas apjoma 90% sastādīs eksports," par jauno projektu un nākotnes iecerēm stāsta Kristaps Amsils, AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs. Spageti ražotnē ir jaunākās un modernākās itāļu tehnoloģijas, kas savienojumā ar augstas kvalitātes izejvielām nodrošina stabilu, nemainīgi augstas kvalitātes gala produktu. Iekārtu uzstādīšanā un ražošanas uzsākšanas periodā piesaistīti labākie savas jomas speciālisti un tehnologi no Itālijas. Tāpat kā pagājušajā gadā atklātā īsformas makaronu ražotne, arī jaunā ražotne ir vienīgā lieljaudas spageti rūpnīca Latvijā. Tā ir unikāla arī ar savu izkārtojumu - tehnoloģijas izvietotas četros stāvos (līdzīgi kā jau esošā pastas ražotne) atšķirībā no līdzīgām ražotnēm, kas parasti izvietotas vienā līmenī. Vairāku līmeņu risinājums nodrošina vēl lielāku efektivitāti ražošanas procesā. Spageti ražošana ir likumsakarīgs turpinājums uzsāktajai attīstībai 2012. gadā, kad AS "Dobeles dzirnavnieks" atklāja īsformas makaronu ražotni. "Esam Latvijā vienīgie, kas sākuši rūpniecisko spageti ražošanu. Produkts ir papildinājums jau esošajam makaronu klāstam. Īpaši nozīmīgi tas ir eksporta tirgiem, jo, piedaloties starptautiskajos iepirkumos, visai bieži nepieciešams piedāvāt gan īsformas makaronus, gan spageti," par jauno ražotni stāsta K.Amsils. Sākotnēji produkciju plānots eksportēt uz esošajiem tirgiem, taču paralēli notiek darbs pie jaunu tirgu apgūšanas. Jau nākamā gada februārī uzņēmums piedalīsies vērienīgajā pārtikas izstādē Gulfood 2014 Dubaijā, kurā tiks pārstāvēti uzņēmumi no vairāk nekā 150 valstīm. AS "Dobeles dzirnavnieks" ražotie spageti jau nopērkami Latvijas veikalos. Tirdzniecības vietās pieejami divu veidu spageti: Nr. 5, kas ir smalkāki makaroni ar īsāku vārīšanas laiku, un Nr. 7 - diametrā lielāki. "Presto" un "Primo" zīmola iepakojumos tiek ražoti makaroni no mīksto kviešu miltiem, savukārt jau zināmajās sulīgi zaļajās paciņās ar zīmolu "Dobele" ir makaroni, kas ražoti no cieto kviešu mannas. Par spageti projektu AS "Dobeles dzirnavnieks" spageti ražotne tapusi projekta "Jauna produkta - spageti ieviešana ražošanā" (nr. L-JPR-11-0115) ietvaros sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu. Aizdevumu projektam devusi AS Swedbank. |