Citas ziņas sadaļā
Vadošie Latvijas kooperatīvi Latraps un VAKS izveidojuši jaunu uzņēmumu ASNS Ingredient ar mērķi Jelgavā būvēt dzelteno zirņu proteīna ražotni
«Latraps» sadarbībā ar vācu «Pfeier & Langen» attīstīs zirņu proteīna ražotni Jelgavā
SCE E-Piim jaunā rūpnīca sākusi darbu. Un Orklas jaunā cepumu fabrika arī
LATRAPS spēks aug augumā
Lauksaimnieku kooperatīvi pērk ostas termināli
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Ziņas no biznesaAlus darītava "Cēsu alus" alus brūvēšanā sāk izmantot Latvijā audzētus miežusAgita Baltbārde, AS "Cēsu alus"
28.01.2014 Pilnveidojot alus brūvēšanas tehnoloģiju, Cēsu alus alus vārīšanas procesā sāk izmantot Latvijā audzētus miežus. Miežu pievienošana bagātina alus garšu, padarot to izteiktāku un aromātiskāku. Līdz šim alus ražošanā Latvijas alus darītavas izmantoja tikai miežu iesalu, kas ir viena no galvenajām alus izejvielām, blakus apiņiem, raugam un ūdenim. Cēsu alus šogad uzsāk Latvijas miežu izmantošanu alus brūvēšanā, kas nozīmē, ka minētajām alus pamatsastāvdaļām turpmāk tiks pievienoti vēl mieži - attīrīti, neapstrādāti un neiesalināti miežu graudi. Tādejādi Cēsu alus šobrīd ir vienīgā zināmā alus darītava Latvijā, kas alus brūvēšanā izmanto Latvijā audzētus miežus, tādejādi arī sniedzot ieguldījumu Latvijas lauksaimniecības un graudkopības attīstībā. Lai bagātinātu alus garšu, aromāta buķeti un pilnveidotu alus ražošanas tehnoloģijas viena no lielākajām Latvijā ražojošajām alus darītavām Cēsu alus uzsāk miežu izmantošanu alus brūvēšanas procesā. Miežu iegādes līgumu Cēsu alus noslēdzis ar AS "Dobeles Dzirnavnieks", kas no pašmāju zemniekiem iepērk Latvijā audzētus miežus. "Alus vārīšanas procesā, klasisko alus pamatizejvielu - miežu iesalu - papildinām ar Latvijā audzētiem miežiem. Miežu pievienošana alum nodrošina pilnīgāku, sīvāku garšu, izceļ alus pamatnotis, piešķir alum zeltainu mirdzumu un dod stingrāku putu", stāsta Cēsu alus galvenais alus meistars Māris Grambergs. Pirmā alus šķirne, kuras brūvēšanā izmantoti Latvijā audzēti mieži ir jauns alus zīmols ar latvisku nosaukumu "Miezītis". Apiņu rūgtums un īstu, dabīgu miežu spēcīgais raksturs veido līdz saknēm latvisku alus garšu un bagātīgu putu. Ražots Latvijā un ar Latvijā audzētiem miežiem brūvēts - tā var raksturot jauno alus zīmolu Miezītis, kurā iekļautas divas alus šķirnes Miezītis Gaišais (4,7% alkohola) un Miezītis Stiprais (7,1% alkohola). Kopējās investīcijas zīmola radīšanā un jaunās tehnoloģijas ieviešanā, kas ļauj alus brūvēšanas procesā izmantot Latvijā audzētus miežus, ir 100 000 eiro. Jaunās alus šķirnes Miezītis Gaišais un Miezītis Stiprais pārdošanā jau šonedēļ. Plānots šogad realizēt miljons pudeles. AS "Cēsu alus" |