Citas ziņas sadaļā
Vadošie Latvijas kooperatīvi Latraps un VAKS izveidojuši jaunu uzņēmumu ASNS Ingredient ar mērķi Jelgavā būvēt dzelteno zirņu proteīna ražotni
«Latraps» sadarbībā ar vācu «Pfeier & Langen» attīstīs zirņu proteīna ražotni Jelgavā
SCE E-Piim jaunā rūpnīca sākusi darbu. Un Orklas jaunā cepumu fabrika arī
LATRAPS spēks aug augumā
Lauksaimnieku kooperatīvi pērk ostas termināli
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Ziņas no biznesaPārtikas kvalitātes zīmi "Iesaka kardiologi!" piešķirs pēc ļoti specifiskām pazīmēmKristīne Miļūna, Nac.ag. LETA
06.02.2014 Latvijas Kardiologu biedrības izstrādāto pārtikas kvalitātes zīmi "Iesaka kardiologi!" piešķirs pēc ļoti specifiskām pazīmēm, aģentūrai LETA pastāstīja biedrības vadītājs Andrejs Ērglis. Kardiologs norādīja, ka tuvākajā laikā biedrība sadarbībā ar ražotājiem izstrādās detalizētus kritērijus, pēc kādiem piešķirs kvalitātes zīmi. Patlaban tā piešķirta tikai vienam produktam - AS "Hanzas maiznīca" ražotajai "Sirdsmiera" rudzu un sēklu maizei. Uzņēmums saņēmis zīmi pirmais, jo izrādījis iniciatīvu ražot maizi ar būtiski samazinātu sāls saturu, un lielā mērā tādēļ tika radīta jaunā kvalitātes zīme, skaidroja Ērglis. Viņš gan nenoliedza, ka Latvijā jau ir arī citi pārtikas produkti, kas būtu pelnījuši šo atzinību. Patlaban zināms, ka kvalitātes zīmi piešķirs produktiem bez piedevām, kā arī ar ievērojami samazinātu sāls, tauku vai cukura daudzumu. 6. februārī, prezentējot jauno kvalitātes zīmi, Ērglis pauda cerību, ka tā nākotnē veicinās iedzīvotāju gudru produktu izvēli par labu veselai sirdij un augstai dzīves kvalitātei. Viņš norādīja, ka ražotājiem tā ir arī atzinība par veselīgāka dzīvesveida veicināšanu, kā arī iespēja "pārvērst defektus par efektiem". "Nav noslēpums, ka sirds slimības ir galvenais nāves iemesls Latvijā un pasaulē. Saslimstību un mirstību veicina dažādi riska faktori, tostarp pārāk liels sāls patēriņš uzturā. Tāpēc ir svarīgi sekot līdzi, ko liekam brokastu, pusdienu un vakariņu galdā savām ģimenēm un bērniem," uzsvēra Ērglis. Savukārt veselības ministre Ingrīda Circene (V) sacīja, ka samazināts sāls vai citu piedevu daudzums pārtikas produktos nebūt nenozīmē, ka tie ir negaršīgi. "Veselīgs un pārdomāts uzturs ir viens no veidiem, kā ik dienu varam un vajag rūpēties par savas sirds veselību. Kardiologu izstrādātā kvalitātes zīme ir jauna labās prakses tradīcija, atbalstot veselīgu produktu ražošanu un piedāvājot iedzīvotājiem iespēju izvēlēties savas sirds veselībai draudzīgāko," viņa teica. AS "Hanzas maiznīca" ražotās "Sirdsmiera" rudzu un sēklu maizes satur 0,3 gramus sāls uz 100 gramiem produkta, kas ir aptuveni par 75% līdz 80% mazāk kā citās maizēs, pasākumā skaidroja uzņēmuma pārstāve Linda Raubas. Ieteicamais sāls patēriņš dienā vienam cilvēkam ir pieci grami, uzsver Latvijas Kardiologu biedrības speciālisti. Diemžēl vairums Latvijas iedzīvotāju šo normu neievēro, tādējādi veicinot sirds un asinsvadu slimību rašanos, liecina biedrības rīcībā esošie dati. |