Ziņas no biznesa

Vietējās izcelsmes vistas gaļas atpazīstamības zīmes izveidē investēti ap 100 000 eiro

Ainārs Sauka, Nac.ag. LETA
12.01.2015

Vietējās izcelsmes putnu gaļas atpazīstamības zīmes izveidē investēti aptuveni 100000 eiro, aģentūrai LETA norāda AS "Putnu fabrika Ķekava" ("Ķekava") valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers.

Viņš stāsta, ka zīmes izveidē ieguldīti uzņēmuma līdzekļi.

Iniciatīva nav ar mērķi pelnīt uzreiz, bet gan veicināt vietējas produkcijas patēriņu. Līdz ar to tā uzskatāma par ilgtermiņa investīciju.

Vilcmeiers arī skaidro, ka investēto līdzekļu summa paredzēta ne vien atpazīstamības zīmes izveidē, bet arī uzņēmuma radītās iniciatīvas kampaņas izdevumiem kopumā.

"Esam ne vien izveidojuši zīmi "100% Latvijā audzēts dzīvnieks", bet arī mājaslapu internetā: "www.latvijasvista.lv". Tāpat izdevumi nepieciešami arī reklāmas nodrošināšanai gan televīzijā, gan internetā," stāsta Vilcmeiers.

Ar atpazīstamības zīmi marķēti ap 250 produkti, kuru skaitā ir gan svaigā vistas gaļa, gan arī vistas gaļas produkcija. Taču uzņēmumi "Ķekava" un SIA "Lielzeltiņi" aicina pievienoties šai kampaņai ikvienu Latvijas gaļas nozares uzņēmumu, kas ražošanā izmanto tikai Latvijā audzētu dzīvnieku gaļu atbilstoši normatīvajām prasībām.

Kā atzīst Vilcmeiers, "Ķekavas" un "Lielzeltiņu" kopīgi izveidotā zīme un kampaņa noteikti veicinās vietējo putnu gaļas produktu patēriņu. Abi uzņēmumi plāno šogad palielināt saražotās gaļas apjomu par aptuveni 10% no līdz šim saražotā apjoma.

"Ķekavas" saražotās produkcijas apjoms pērn sasniedza teju 19 000 tonnu, bet "Lielzeltiņu" saražotās produkcijas apjoms pērn bijis 9600 tonnas. Uzņēmumā "Ķekava" pastāvīgi aug vairāk nekā 1,2 miljoni cāļu, kuru skaits regulāri pieaug, bet uzņēmumā "Lielzeltiņi" pusmiljons cāļu, informē uzņēmumu pārstāvji.

"Tāpat Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas prognozes liecina, ka pasaulē līdz 2022.gadam putnu gaļas patēriņš pieaugs par aptuveni 9%, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz cūkgaļas un liellopu gaļas patēriņa pieauguma prognozes, proti, 3-4%," atzīmē Vilcmeiers.

Kā ziņots, lai popularizētu vietējās izcelsmes putnu gaļu, izveidota atpazīstamības zīme, kas norāda uz 100% Latvijā audzētu vistas gaļu, iepriekš aģentūru LETA informēja uzņēmumu pārstāvji.

Kā iepriekš vēstīts, no Latvijas tirgū nopērkamās vistas gaļas ap 46% jeb 16 000 tonnu tiek importēts no ārvalstīm. Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas izgatavota tikai no Latvijā audzētu vistu gaļas, "Ķekava" un "Lielzeltiņi" izveidojuši atpazīstamības zīmi, kas apliecinās vistas gaļas vietējo izcelsmi, augsto kvalitāti, uzturvērtību un vistu audzēšanā ievēroto augstāko biodrošību.

"Ķekava" un "Lielzeltiņi" Latvijas tirgū 2013.gadā pārdeva 21 000 tonnu vietējās produkcijas, kas ir vairāk nekā puse no kopējā patēriņa. Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī putni tiek audzēti atbilstoši stingrai likumdošanai un Eiropas Padomes direktīvai, kuru noteiktie standarti ir visaugstākie pasaulē.

Kā ziņots, putnu gaļas ražotāja "Ķekava" pagājušā gada pirmajā pusgadā strādājusi ar 20,71 miljona eiro apgrozījumu un 1,68 miljonu eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Bet 2013.gadā "Ķekavas" apgrozījums audzis par 15% - no 32 924 023 eiro 2012.gadā līdz 37 808 197 eiro pērn. Savukārt peļņa 2013.gadā sasniegusi visu laiku augstāko rādītāju - 5 216 560 eiro salīdzinājumā ar 717 196 eiro zaudējumiem iepriekšējā gadā.

Jau vēstīts, ka "Ķekavas" akciju kontrolpakete pilnībā pieder Lietuvas holdingam "Linas Agro Group", kas 2013.gada vasarā parakstījis vienošanos ar privātpersonām un juridiskām personām par 87% "Ķekavas", 100% SIA "Broileks", 100% SIA "Cerova" un 100% SIA "Lielzeltiņi" akciju un daļu iegādi.

"Linas Agro Group" uzņēmumu akciju un daļu iegādei iztērēja ap 12,5 miljoniem eiro, prognozējot, ka iegādājamo uzņēmumu apgrozījums nākotnē sasniegs aptuveni 70 miljonus eiro gadā. Tuvākajos trīs gados holdings plāno Latvijas uzņēmumos ieguldīt līdz desmit miljoniem eiro.

Holdingkompānijā "Linas Agro Group" iekļauti 28 Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Dānijas uzņēmumi. Kopš 2010.gada 17.februāra kompānija iekļauta NASDAQ OMX Viļņas biržā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana