Ziņas no biznesa

Lielākā daļa zivju pārstrādes uzņēmuma "Kolumbija Ltd." darbinieku devušies apmaksātā atvaļinājumā

Kārlis Lithens, Nac.ag. LETA
18.06.2015

Lielākā daļa Liepājas zivju pārstrādes uzņēmuma "Kolumbija Ltd." darbinieku pagaidām uz vienu mēnesi devušies apmaksātā atvaļinājumā. Valdības solītais atbalsts zivrūpniekiem saistībā ar Krievijas aizliegumu sagatavotu un konservētu zivju produktu importam no Latvijas ļāvis uzņēmumam vismaz pagaidām atlikt darbinieku atlaišanas plānus, aģentūru LETA informēja uzņēmuma līdzīpašnieks Igors Krupņiks.

Ja pēc Krievijas noteiktā importa aizlieguma uzņēmums rēķinājās, ka tam uzreiz būs jāatlaiž lielākā daļa darbinieku, tad tagad valdības solītās nodokļu brīvdienas, kredītu garantijas u.c. plānotie zivrūpnieku atbalsta pasākumi ļāvuši šajos plānos ieviest korekcijas. No 300 uzņēmuma strādniekiem 50 pagaidām turpina darbu uzņēmumā, 50 nācies atlaist, bet 200 darbinieki no pirmdienas, 15.jūnija, devušies apmaksātā atvaļinājumā - pagaidām uz vienu mēnesi.

"Valdības solītās atbalsta idejas ir labas. Galvenais, lai tās nepaliek tikai kā lozungi un deklaratīvi paziņojumi un lai nav tā, ka ar vienu roku dod, bet ar otru roku atņem," atzina Krupņiks, uzsverot, ka uzņēmuma tālākie plāni būs skaidrāki tad, kad valdības solītais atbalsts būs apstiprināts ar oficiāliem dokumentiem un kad visās niansēs būs zināms, kā šie atbalsta mehānismi darbosies.

Solītās nodokļu brīvdienas būšot būtisks atbalsts uzņēmumam "Kolumbija", kam katru mēnesī nodokļos jāsamaksā ap 50 000-60 000 eiro. Nodokļu brīvdienas uzņēmumam dos iespēju norēķināties ar darbiniekiem un pavērs lielākas iespējas situācijas stabilizēšanai. "Ja nodokļos aiziet 60 000 eiro, algās vairāk kā 100 000 eiro un kredītu maksājumos vēl 40 000, tad rodas jautājums, kur pie būtiska realizācijas krituma ņemt katru mēnesi tos 200 000 eiro," atzina Krupņiks. Uzņēmums savulaik ieguldījis lielus līdzekļus modernizācijā, līdz ar to kredītu slogs ir pietiekami liels.

"Valdības solītais atbalsts dod iespēju konstruktīvai sarunai ar banku. Mēs vairs neesam viens pret viens ar banku, valdība ir kā starpinieks," piebilda uzņēmuma līdzīpašnieks. Viņaprāt, valdībai būtu vērts domāt arī par obligātā iepirkuma komponenšu (OIK) maksājumu samazināšanu zivrūpniekiem. "Mēs, protams, neesam "Liepājas metalurgs", bet arī maksājam zaļo komponenti vismaz 5000 līdz 6000 eiro katru mēnesi un nesaprotam par ko," atzina Krupņiks.

Jau ziņots, ka Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" no 4.jūnija aizliedza zivju un zivju produkcijas importu no Latvijas un Igaunijas.

Zivju pārstrādes uzņēmumi, kuri Krievijas noteiktā embargo dēļ cietīs zaudējumus nerealizētās produkcijas dēļ, var rēķināties ar iesākto Eiropas Savienības zivsaimniecības fonda projektu pagarinājumiem, kā arī nodokļu brīvdienām, paredz valdības akceptētais informatīvais ziņojums "Par pasākumiem saistībā ar Krievijas aizliegumu sagatavotu un konservētu zivju produktu importam no Latvijas".

Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāre Dace Lucaua žurnālistiem stāstīja, ka valdība atbalstīja pasākumu virkni, kam vajadzētu palīdzēt zivrūpniekiem pārvarēt grūtības. "Paredzētas nodokļu brīvdienas, kredītu garantijas, atbalsts tiem uzņēmumiem, kas nevarēs saglabāt darbvietas, būs pasākumi, kas attiecas uz Eiropas Savienības fondiem, ārējo tirgu meklēšanu utt.," informēja Lucaua.

Plānots, ka valdībā tiks iesniegts to uzņēmumu saraksts, kuriem nepieciešamas nodokļu brīvdienas. Ja valdība to akceptēs, Valsts ieņēmumu dienests tās piešķirs. Tiks arī vērtēta uzņēmumu eksporta proporcija uz Krieviju un Krievijas sankciju ietekme uz uzņēmumu. Tas galvenokārt attieksies uz zivju konservu ražotājiem.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana