Ziņas no biznesa

Trīs "Aldara" alus šķirnes iegūst augstu novērtējumu "World Beer Awards"

Laura Krastiņa, A/s "Aldaris"
14.08.2015

Trīs alus darītavas Aldaris alus šķirnes ieguvušas augstu novērtējumu konkursā World Beer Awards. Mežpils alus ieguva sudraba godalgu Lager-Dortmunder alus šķirņu kategorijā, Rietumu Eils ieguva bronzas godalgu Pale Ale jeb gaišā eila, bet Samta Eils - bronzu Brut/Champagne alus kategorijā.

Kopumā konkursā bija pieteiktas simtiem alus šķirņu no 31 pasaules valsts, kas tika vērtētas 68 kategorijās. Zelta, sudraba un bronzas medaļas tiek piešķirtas katrā alus kategorijā labākajām alus šķirnēm.

"Mums ir ļoti liels prieks, ka Aldara vēsturiskajā alus darītavā tapušās alus šķirnes saņēmušas šādu atzinību. Vēl lielāks prieks, ka eila tipa alus šķirnes brūvējam tikai gadu un tās jau ar pirmo piegājienu novērtētas tik augstu. Katru alus šķirni desmit cilvēku liela ekspertu komanda vērtēja aklajā degustācijā, pievēršot uzmanību tādām alus niansēm kā krāsa, smarža, putas un garša," atzīst Aldara galvenais alus meistars Valdis Čunka, kurš arī pats kā vienīgais pārstāvis no Latvijas piedalījās alus šķirņu aklajās degustācijās, lai noteiktu labākās.

Samta Eils ir unikāla alus šķirne - Biere de Champagne, kādu Latvijas alus darītavas vietējiem alus cienītājiem nav piedāvājušas. Tas faktiski ir nebijis eksperiments Latvijas alus brūvēšanas vēsturē, jo šī unikālā alus raudzēšanai ir izmantoti īpaši vīna raugi, kā rezultātā alus iegūst šampanietim raksturīgu atspirdzinājumu.

Rietumu Eila brūvēšanā pirmo reizi Aldara vēsturē tika izmantota sausā apiņošanas metode, pievienojot apiņus alus raudzēšanas beigās, kas vēl vairāk izceļ svaigo Citra apiņu aromātu. Pale Ale jeb gaišais eils šobrīd ir viena no pārdotākajām alus šķirnēm pasaulē.

Mežpils alus ir sena Aldara alus šķirne un, kā vēsta leģenda, tika radīta 1906.gadā par godu Eiropas alus darītāju kongresam, kas norisinājās Rīgā. Tās brūvēšanai tiek izmantots Latvijā ražots iesals.

Jāatzīmē, ka aizvadītajā gadā Aldara brūvētā alus šķirne Porteris tika atzīta par 2014.gada labāko stiprā portera alus šķirni Eiropā, iegūstot augstāko novērtējumu World Beer Awards.

Alus darītavas Aldaris pirmsākumi meklējami 1865.gadā, kad pēc latvieša Johana (Jāņa) Daudera ieceres Rīgas nomalē tika uzcelta alus darītava Waldschlösschen jeb Meža pils. Aldaris ir viena no retajām alus darītavām Latvijā, kas atrodas savā vēsturiskajā vietā un arī alus brūvēšanas tradīcijas ir saglabājusi līdz pat mūsdienām. 20.gs. sākumā Waldschlösschen bija iemantojusi Eiropā modernākās alus darītavas slavu. Aldara nosaukumu tā ieguva 1937.gadā publiskajā aptaujā, kurā piedalījās 3339 cilvēki.

A/s "Aldaris"

x

Paroles atgadināšana