Ziņas no biznesa

Zivju audzētava "Tome" izlaiž Daugavā 1000 Baltijas storu mazuļus

AgroPols
04.09.2015

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" zivju audzētava "Tome" 3. septembrī izlaida Daugavā 1000 Baltijas storu mazuļus.

Šī zivju suga Baltijas jūrā sastopama ārkārtīgi reti un, lai to saglabātu, stores tiek izaudzētas zivju audzētavā līdz 2 gadu vecumam, un tad tiek ielaistas dabiskajā vidē, kur zivij jāspēj pielāgoties un izdzīvot.

1000 storu mazuļi speciāli aprīkotā automašīnā šodien tika nogādāti Mangaļsalā (uz kooperatīvo sabiedrību "Vecdaugava"), kur zvejnieki tos sagaidīja un izlaida Daugavas upes grīvā. Visas ielaistās zivis tiek marķētas un zivju pētnieki saņem informāciju no makšķerniekiem un zvejniekiem par zivju stāvokli, jo atgriezeniskā saikne ir ļoti svarīga. Kā liecina pētījumi, izlaistās stores apmēram nedēļas laikā pamet Daugavas grīvu un migrē arvien tālāk jūrā.

„Mūsu galvenais uzdevums ir kompensēt dabas resursiem radītos zaudējumus, tāpēc ik gadu Latvijas ūdenstilpēs izlaižam vairāk nekā 13 miljonus zivju mazuļus un kāpurus, tostarp: taimiņus, lašus, zandartus, vimbas, līdakas, nēģus, stores, sīgas, vēdzeles un strauta foreles," stāsta Zinātniskā institūta direktors Aivars Bērziņš.

Vides pētījumi un ielaisto zivju monitoringa rezultāti liecina par sekmīgu projekta gaitu, tāpēc šogad Daugavas grīvā pavisam tiks ielaisti 1000 Baltijas storu mazuļi, kuru svars būs robežās no 150 līdz 700 gramiem. Dzīves laikā Baltijas stores var sasniegt pat 60 gadu vecumu, 4,3 metru garumu un 368 kg svaru.

Baltijas storu populācija iznīkusi pārmērīgas nozvejas rezultātā, galvenokārt melno ikru ieguves, kā arī piesārņojuma dēļ, tādēļ nepieciešama visu Baltijas jūras reģionu valstu sadarbība. Iniciatīva Baltijas storu atjaunošanai jūrā nāk no Vācijas zivju audzētājiem, tiem pievienojās Polija un Lietuva.

Baltijas stores tiek uzskatītas par izmirstošu zivju sugu, un to aizsardzība un pavairošana Eiropā ir kļuvusi par starptautisku valstu iniciatīvu. Storu ataudzēšana zinātniskā institūta "BIOR" zivju audzētavā "Tome" notiek kopš 2012. gada.

Par Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR":

Nacionālā references laboratorija, valsts zinātniskais institūts un vadošā pārtikas un veterinārmedicīnas zinātniskā laboratorijā Baltijā, kas ik gadus veic vairāk par 1000 000 laboratoriskos izmeklējumus pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides jomās, veic vides, zivju resursu, akvakultūras zinātnisko izpēti.

Par zivju audzētavu "Tome":

Zinātniskā institūta BIOR zivju audzētava "Tome" ir viena no vecākajām zivju audzētavām Latvijā. Tā dibināta 1929.gadā, rekonstruēta un paplašināta 1983.gadā, un ir lielākā lašu smoltu audzētava Latvijā un Baltijas jūras reģionā.

Informāciju sagatavoja I.Bērziņa, Zinātniskā institūta BIOR sabiedrisko attiecību vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana