Zināšanas saimniekošanai

Ja sētā ienāk lapsa

Toms Ancītis, Latvijas Avīze (LA)
28.09.2010

Nevajag dzīvnieku censties aizdzīt, uzrīdot suni. Gluži otrādi – mājdzīvnieki, ja vien iespējams, jāizolē. It sevišķi kaķi, jo tiem saķeršanās ar lapsām sanāk pat biežāk nekā suņiem.

Jāvairās pieskarties mājdzīvniekam, kurš nonācis kontaktā ar lapsu. Iespējamība inficēties, piemēram, glaudot tikko ar lapsu cīnījušos suni, gan nav liela, jo trakumsērgas vīruss izplatās, slimā dzīvnieka siekalām iekļūstot asinīs caur brūci, tomēr risks pastāv.

Ja suns lapsu nogalinājis, nevajag pašiem aiztikt dzīvnieka līķi vai to aprakt. Jāzvana tuvākajam veterinārārstam, kura pienākums atbilstoši likumam ir savākt un aizgādāt mirušo dzīvnieku uz laboratoriju, lai noņemtu smadzeņu paraugus, dezinficēt cīņas vietu, kā arī pārliecināties, vai ar lapsu kontaktā nonākušais suns ir vakcinēts.

Trakumsērgas vīruss mirst, līdzko miris tā nēsātājs, tādēļ iespējamība, ka no pašrocīgi apraktā līķa varētu inficēties to uzgājis un apēdis mājdzīvnieks, ir neliela. Taču šāda rīcība apdraud paša racēja veselību, jo nevar būt drošs, ka viņš nav inficējies, līķi pārvietodams.

Ja cilvēka rīcībā nav veterinārārsta kontaktinformācijas, var zvanīt uz Pārtikas un veterināro dienestu, kas nosauks tuvāko veterinārārstu tālruņa numurus.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana