Zināšanas saimniekošanai

Veterinārārsti var turpināt izmantot vakcīnu „Pregsure BVD”

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
27.10.2010

Pārtikas un veterinārais dienests informēs veterinārārstus par Eiropas Komisijas lēmumu apturēt veterināro zāļu – vakcīnas „Pregsure BVD” reģistrācijas apliecības darbību.

Kā Pārtikas un veterināro dienestu ir informējusi Zāļu valsts aģentūra, Eiropas Komisija iesaka atsaukt „Pregsure BVD” partijas no vairumtirdzniecības jeb veterināro zāļu lieltirgotavām. Tas jau ir izdarīts un vakcīna vairumtirdzniecībā vairs nav pieejama. Papildus PVD ir noskaidrojis, ka Latvijā ir tikai viena lieltirgotava, kas izplatījusi šo vakcīnu nelielā daudzumā, pēdējie iepakojumi izplatīti klientiem šī gada 2. ceturksnī.

Kā informē Zāļu valsts aģentūra, Eiropas Komisijas lēmuma pamatā ir aizdomas, ka vakcīnas „Pregsure BVD” lietošana, iespējams, ir saistīta ar govju neonatālo pancitopēniju, no kā cieš teļi līdz 28 dienu vecumam un kam raksturīgs pārejošs drudzis, asiņošana no deguna, smaganām un krotāliju piestiprināšanas vietām. Dažkārt novērojama asiņošana zarnās ar melniem izkārnījumiem. Lielākajai daļai teļu līdz klīnisko simptomu parādīšanās brīdim nav novērotas nekādas augšanas un attīstības problēmas.

Nav pierādīta tieša saikne starp „Pregsure BVD” lietošanu un govju neonatālo pancitopēniju, tomēr Eiropas Zāļu aģentūras Veterināro zāļu novērtēšanas komiteja no atsevišķām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir saņēmusi informāciju par vairākiem vakcīnas lietošanas blakusparādību gadījumiem. Tādēļ ir pieņemts lēmums par „Pregsure BVD” reģistrācijas apliecības darbības apturēšanu līdz brīdim, kad reģistrācijas apliecības turētājs iesniegs zinātnisku pamatojumu tam, ka govju vakcinācija nepalielina govju neonatālās pancitopēnijas risku.

Šobrīd nav pietiekami pamatotu pierādījumu, ka vakcīna patiešām būtu bīstama dzīvnieku veselībai, jo vakcīnas lietošana kā blakusparādību cēlonis patlaban oficiāli nav apstiprināts, tādēļ satraukumam nav pamata. Tie veterinārārsti, kuri ir iegādājušies vakcīnu un kuru rīcībā tā ir vēl joprojām, izvērtējot riskus un līdzšinējo pieredzi, izmantojot vakcīnu liellopu vakcinēšanai, var turpināt jau iegādātās vakcīnas „Pregsure BVD” lietošanu.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana