Zināšanas saimniekošanai

Nenokavē! Līdz 1. martam lauksaimnieki un piena pārstrādes uzņēmumi var pieteikties daļējai kredītprocentu kompensācijai

Ilze Vabole, AgroPols
21.02.2011

Kopš 16. februāra Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālās lauksaimniecības pārvaldes (RLP) pieņem lauksaimnieku iesniegumus valsts atbalstam vairākās subsīdiju programmās. Tādējādi līdz 1. martam lauksaimnieki un piena pārstrādes uzņēmumi var pieteikties daļējai kredītprocentu kompensācijai un līdz 9. martam – šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijas ciltsdarba atbalstam, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska. Tāpat notiek pieteikšanās atbalstam līdzfinansējuma saņemšanai dalībai kopstendā izstādēs un atbalstam apdrošināšanas polišu daļējai kompensācijai.

Atbalsta daļējai kredītprocentu kompensācijai lauksaimniekiem (līdz 3%) mērķis ir veicināt racionālas un efektīvas lauksaimnieciskās ražošanas attīstību, samazinot produkcijas ražošanas izmaksas un ieviešot modernas ražošanas tehnoloģijas. Atbalstu var saņemt pretendents, kas nodarbojas ar primāro lauksaimniecības produktu ražošanu un kas ir saņēmis ilgtermiņa kredītu vai finanšu līzingu investīcijām jaunu un rekonstruējamu lauksaimnieciskās ražošanas būvju būvniecībai, to darbības nodrošināšanai nepieciešamo iekārtu, tehnoloģiskā aprīkojuma (arī programmatūras) iegādei un lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei. Atbalstu nevar saņemt par traktortehnikas, piekabju un lauksaimniecībā izmantojamo tehnoloģisko agregātu iegādi, kā arī par atsevišķu iekārtu un tehnoloģiskā aprīkojuma iegādi, ja tas nenotiek saistībā ar lauksaimnieciskās ražošanas būvju būvniecības vai rekonstrukcijas projektu. Uz atbalstu nevar pretendēt tie lauksaimnieki, kuri ir ņēmuši aizdevumus „Lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju kreditēšanas programmas” un „Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programmas” ietvaros.

Lai saņemtu atbalstu daļējai kredītprocentu kompensācijai, pretendentam LAD RLP līdz 1. martam jāiesniedz iesniegums, kredītlīguma vai finanšu līzinga līguma (arī ja mainīti nosacījumi) kopija, kredītiestādes vai finanšu līzinga devēja izziņa par 2010. gadā faktiski samaksātajiem kredītprocentiem latos, kredītlīdzekļu vai finanšu līzinga darījumu apliecinošu dokumentu kopijas un īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu kopijas. Ja šos dokumentus pretendents vienreiz jau ir iesniedzis, tie atkārtoti nav jāiesniedz.

Savukārt atbalsta daļējai kredītprocentu kompensācijai (līdz 3%) piena pārstrādes uzņēmumiem mērķis ir veicināt racionālas un efektīvas piena pārstrādes attīstību, samazinot produkcijas ražošanas izmaksas un modernizējot ražošanas tehnoloģiju. Atbalstu var saņemt piena pārstrādes uzņēmums, kam ir piešķirts ilgtermiņa kredīts vai finanšu līzings investīcijām jaunu un rekonstruējamu piena pārstrādes būvju būvniecībai un to darbības nodrošināšanai nepieciešamo iekārtu un tehnoloģiskā aprīkojuma (tai skaitā programmatūras) iegādei. Atbalsts netiek piešķirts par transporta līdzekļu, piekabju, puspiekabju un to aprīkojuma iegādi, kā arī par atsevišķu iekārtu un tehnoloģiskā aprīkojuma iegādi, ja tā nav saistīta ar piena pārstrādes būvju būvniecības vai rekonstrukcijas projektu.

Maksimālā atbalsta summa vienam atbalsta saņēmējam daļējai kredītprocentu kompensācijai gan lauksaimniekiem, gan piena pārstrādes uzņēmumiem nepārsniedz 40 000 latu.

Ilgtermiņa investīcijām kopējā atbalsta intensitāte nepārsniedz 40 procentus no investīciju attaisnoto izdevumu summas un 50 procentus, ja saimnieciskās darbības veicējs atrodas mazāk labvēlīgā apgabalā. Atbalsta intensitāti palielina par 10 procentiem, ja investīciju īsteno jaunais lauksaimnieks.

Savukārt līdz 9. martam šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijām jāpiesakās ciltsdarba atbalstam, kuru, tāpat kā iepriekšējā gadā, lauksaimniekiem novirzīs caur atzītām šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijām.

Līdz pat gada beigām Latvijā reģistrēts komersants, zemnieku saimniecība un kooperatīvā sabiedrība, kas darbojas  lauksaimniecības produktu ražošanas, pārtikas produktu ražošanas, lauksaimniecības produktu tirdzniecības vai pārtikas produktu tirdzniecības jomā, var pieteikties atbalstam līdzfinansējuma saņemšanai dalībai kopstendā starptautiskajās izstādēs. Lai pieteiktos šim atbalstam, iesniegums jāiesniedz Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūtam (LVAEI).

Tāpat lauksaimnieki visu gadu var pieteikties atbalstam apdrošināšanas polišu daļējai kompensācijai. Atbalsta mērķis ir veicināt lauksaimnieku iesaistīšanos lauksaimniecības nozaru riska mazināšanā, sedzot apdrošināšanas polises iegādes izdevumus par kultūraugu un produktīvo lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšanu. Atbalstu piešķir 50 procentu apmērā atbilstoši noslēgtajiem līgumiem starp apdrošināšanas sabiedrībām un apdrošināšanas ņēmējiem, taču ne vairāk kā 25 latus par vienu vienību (hektāru vai liellopu vienību), par kartupeļiem un dārzeņiem – ne vairāk kā 50 latu par hektāru, par augļu kokiem un ogulājiem – ne vairāk kā 150 latu par hektāru. Tāpat 50% apmērā tiks segtas lauksaimniecības risku fondā veiktās iemaksas.

Lai pieteiktos valsts atbalstam lauksaimniecībā, pretendentam jāaizpilda iesniegums, kura forma atrodama LAD interneta mājas lapā www.lad.gov.lv sadaļā „Valsts atbalsts”. Aizpildītā veidlapa jāiesniedz tajā LAD reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē, kur atrodas saimniecība un vai atbalstāmā teritorija.

Ministru kabineta 2011. gada 1. februāra noteikumi Nr. 105 „Noteikumi par ikgadējo valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kartību” publicēti 15. februāra laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”, kā arī pieejami ZM un LAD interneta mājas lapās.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana