Zināšanas saimniekošanai

PVD informē: Izmaiņas govju enzootiskās leikozes izmeklējumu veikšanā

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
24.02.2011

Lai novietne saglabātu no leikozes oficiāli brīvu statusu, visiem liellopiem no 24 mēnešu vecuma vienu reizi trijos gados jāveic leikozes laboratoriskie izmeklējumi. Tas nozīmē, ka 2011. gadā jāizmeklē liellopi novietnēs, kurās leikozes laboratoriskie izmeklējumi nav veikti 2009. un 2010. gadā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, ka liellopu īpašniekiem vai turētājiem, kuru novietnēm piešķirts no govju enzootiskās leikozes oficiāli brīvs statuss, turpmāk jāapmaksā visi praktizējošā veterinārārsta un laboratorijas pakalpojumu izdevumi, kas nepieciešami, lai liellopus izmeklētu uz leikozi. No valsts budžeta līdzekļiem turpmāk tiks apmaksāti pakalpojumu izdevumi tikai leikozes skartajās novietnēs.

Novietnei tiek saglabāts no leikozes oficiāli brīvais statuss, ja novietnē netiek konstatēta liellopu saslimšana ar leikozi, liellopus ieved tikai no citām leikozes oficiāli brīvām novietnēm vai iepērk no citām valstīm saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajām veterinārajām prasībām un netiek pārkāptas liellopu identifikācijas prasības. Minēto kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.707 „Govju enzootiskās leikozes profilakses un apkarošanas kārtība”.

Informāciju par novietnēm, kurās šajā gadā liellopiem jāveic leikozes izmeklējumi, var saņemt Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajā pārvaldē vai pie praktizējošā veterinārārsta.

No 2005.gada līdz 2010.gadam leikozes uzraudzības un apkarošanas programmu līdzfinansēja Eiropas Savienība. Leikozes programmas ietvaros liellopu novietnēm tika piešķirts statuss - no leikozes oficiāli brīva novietne, ja bija izpildīti noteikti nosacījumi.

Lai arī pēdējos gados ar leikozi reģistrēto slimo liellopu skaits ir samazinājies, infekcijas slimība Latvijā vēl ir sastopama. Piemēram, 2008.gadā tika reģistrēti 125 ar leikozi slimi liellopi, 2009.gadā – 22 un 2010.gadā – 21.

Leikoze ir hroniska infekcijas slimība, kas raksturojas ar latentu gaitu, palielinātu limfocītu skaitu, limfmezglu palielināšanos un jaunveidojumiem iekšējos orgānos, kam pamatā ir patoloģisko asins šūnu progresējoša vairošanās, ko izraisa govju leikozes vīruss. Pret slimību uzņēmīgi dažādu šķirņu govju sugas dzīvnieki.Inficētie dzīvnieki leikozes vīrusu nodod citiem ganāmpulka dzīvniekiem. Leikoze nav ārstējama.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana