Zināšanas saimniekošanai

VAAD aicina iegādāties veselīgus stādus ar augu pasēm

Ilva Freipiča, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)
09.05.2011

Sākusies pavasara sezona – dārzkopības izstāžu un gadatirgu laiks, kurā aktīvi notiek stādu tirdzniecība. Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) atgādina par dokumentiem, kas vajadzīgi, augus tirgojot.

Ja stādiņi paredzēti tirgošanai tirgū, gadatirgū vai izstādē – cilvēkiem, kas tos izmantos pašu vajadzībām, daļu stādu (piemēram, visus puķu stādus) var tirgot bez jebkādiem dokumentiem. Šādus stādus audzēšanas laikā pārbauda tikai pats audzētājs. Tieši no viņa ir atkarīgs, vai stādi būs labas kvalitātes, bez kaitēkļiem un slimībām.

Ir grupa stādu, kurus var bojāt bīstami, visai valstij nozīmīgi kaitēkļi vai slimības – augu karantīnas organismi. Ja kādā no stādu audzētavām ir ieviesies šāds organisms, jādara viss, lai tas neizplatītos pa visu Latviju. Tādēļ augus audzēšanas laikā jāpārbauda VAAD inspektoram. Pārsvarā stādaudzētavās tiek veiktas divas pārbaudes, viena no tām vasarā, otra – pirms izplatīšanas (tirgošanas) – rudenī vai nākamajā pavasarī. Pārbaudes vajadzīgas tādēļ, ka slimību un kaitēkļu pazīmes dažreiz novērojamas tikai aktīvās augšanas laikā. Par to, ka VAAD veicis visas nepieciešamās pārbaudes, liecina augu pase, kas pievienota augiem, tos tirgojot. Augu pase var būt dažādu veidu – uzlīme, piekarināma etiķete vai drukāts pavaddokuments. Augu pasi var atpazīt pēc ieraksta „EK augu pase” tajā. Tirgos un gadatirgos visbiežāk lietotais augu pases veids ir pie koka piekarināma etiķete.

Augi, kurus tirgojot augu pasei jābūt vienmēr, ir populārākie augļu koki – ābeles, bumbieres, plūmes un ķirši, persiki un aprikozes, bieži izplatīti apstādījumu augi – klintenes un vilkābeles, kā arī daļa gan dekoratīviem mērķiem, gan augļu iegūšanai izmantojamu kokaugu (krūmcidonijas, pīlādži, korintes, mandeles, cidonijas, pirakantas, mespili, stranvēzijas).

Ja augi, kuriem vajadzīgas augu pases, audzēti citā ES valstī, tiem pievienotā augu pase būs šīs valsts valodā. Tai nav jābūt tulkotai latviski. Augus būs pārbaudījis tās Valsts augu aizsardzības dienests, kurā tie audzēti.

Populārākajiem ogulājiem (avenēm, zemenēm, jāņogām, upenēm, ērkšķogām, dzērvenēm, mellenēm, smiltsērkšķiem) tirgos un gadatirgos augu pase vai cits VAAD izsniegts dokuments – etiķete – var būt un var nebūt. Obligāta tā ir vairumtirdzniecībā, kad stādus pārdod tālākai komercdarbībai (tādu platību ierīkošanai, no kurām paredzēts tirgot iegūto ražu, vai tālākai pavairošanai un stādu tirgošanai). Pircējam, kas iegādājas stādus šādam mērķim, jāatceras pašam painteresēties par augu pases vai etiķetes nepieciešamību, jo, ja stādījums ierīkots no VAAD nepārbaudītiem stādiem bez atbilstošiem dokumentiem, par šādiem stādījumiem netiek maksāts valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsts.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)

x

Paroles atgadināšana