Zināšanas saimniekošanai

PVD aicina karstajā laikā rūpēties arī par dzīvniekiem

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
10.06.2011

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), iestājoties karstajām vasaras dienām, aicina dzīvnieku īpašniekus pievērst īpašu uzmanību dzīvniekiem, jo gan lauksaimniecības, gan mājas (istabas) dzīvnieki ir jutīgi pret paaugstinātas temperatūras iedarbību.

Lai novērstu dzīvnieku pārkaršanu, jānodrošina, lai tie ilgstoši neuzturas paaugstinātā temperatūrā un jādod pietiekami daudz dzeramā ūdens.

Karstā laika ietekmē palielinās iespēja, ka lauksaimniecības dzīvnieki atrodoties atklātās ganībās un bezvējā, vairāk tiek pakļauti pārkaršanai. Tas var nelabvēlīgi ietekmēt dzīvnieku veselību un produktivitāti. Regulāri atrodoties pārāk augstā temperatūrā dzīvniekiem samazinās apetīte, tie kļūst mazkustīgi, samazinās produktivitāte – izslaukums, dzīvmasas diennakts pieaugums.  

PVD aicina dzīvnieku turētājus neganīt govis, aitas, cūkas un, jo īpaši, zirgus karstajās pēcpusdienās no plkst. 12 līdz 16. Ja ir paredzēta dzīvnieku transportēšana, tad tiem ir jānodrošina ventilācija vai transportlīdzekļu periodiska izvedināšana. Tas attiecās arī uz mītnēs turētajiem dzīvniekiem, bet jo īpaši putniem, kažokzvēriem un cūkām. Jānodrošina mītņu apgāde ar ventilāciju, gaisa apmaiņu.

Mazie dzīvnieki - suņi un kaķi visbiežāk pārkarst ieslēgti slikti ventilējamās telpās, kā arī ieslēgti automašīnās. Tāpēc dodoties izbraukumā vai arī iepērkoties, nevajadzētu atstāt mīļdzīvniekus automašīnā arī tad, ja logs ir pusatvērts!

Dzīvnieku pārkaršanas gadījumā var novērot šādas pazīmes: karsta āda, ātrs un sekls pulss un elpošana, muskuļu trīcēšana, krampji, kā arī acs un mutes gļotādas paliek tumši sarkanas vai zilganas. Ja pamaniet kādu no minētām pazīmēm, nekavējoties griezieties pēc palīdzības pie veterinārārsta un rīkojieties pēc veterinārārsta norādījumiem.

Karstais laiks nav vienīgais drauds mājdzīvniekiem, tos apdraud arī dažādi asinssūcēji kukaiņi, kas sagādā dzīvniekiem sāpes, stresu un nereti arī nopietnus draudus to veselībai un dzīvībai. Lai pasargātu mājdzīvniekus no asinssūcēju kukaiņu kodumiem, PVD aicina dzīvniekus, pirms izlaišanas ganībās, apstrādāt ar līdzekļiem, kas paredzēti kaitēkļu atbaidīšanai. Taču, pirms šo līdzekļu iegādes, noteikti jākonsultējas ar veterinārārstu.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana