Zināšanas saimniekošanai

LLKC lauku attīstības speciālistu darbā notiks būtiskas izmaiņas, lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību

Dace Millere, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
01.08.2012

SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) ar 2012. gada 1. augustu veic būtiskas izmaiņas novadu lauku attīstības speciālistu izvietojumā un darbībā visā Latvijas teritorijā, lai sekmētu tieši uzņēmējdarbības aktivitātes pieaugumu lauku reģionos un atbalstītu lauksaimniecisko un nelauksaimniecisko mazo uzņēmumu radīšanu un attīstību. Veikta līdzšinējo speciālistu atestācija un jaunu konsultantu iesaistīšana. Līdz ar to visā Latvijā tagad strādās 125 novadu lauku attīstības konsultanti un 26 uzņēmējdarbības konsultanti.

LLKC VLT finanšu administrators, projektu vadītājs Dzintars Vaivods stāsta:

– Aprīļa sākumā Zemkopības ministrijas vadības apspriedē tika pieņemts lēmums, ka efektīvāk jāīsteno viens no LLKC galvenajiem darbības virzieniem – uzņēmējdarbības veicināšana laukos . Tāpēc tika veikta lauku attīstības speciālistu darba reorganizācija, un no 1. augusta Latvijas teritorijā darbosies 125 novadu lauku attīstības konsultanti un 26 uzņēmējdarbības konsultanti.

Darba pienākumus turpinās veikt lielākā daļa no līdzšinējiem novadu lauku attīstības speciālistiem. Lai stiprinātu uzņēmējdarbības atbalstu teritorijās ar negatīvu attīstības indeksu, tika mainīts novadu attīstības speciālistu izvietojums, un no Pierīgas novadiem astoņas darba vietas pārceltas uz lielākajiem Latgales novadiem. Nodrošināts, lai katrā no LLKC reģionālajiem birojiem strādātu viens uzņēmējdarbības konsultants. LLKC sniegs konsultatīvo atbalstu šiem speciālistiem, kā arī finansēs nepieciešamo nacionālo ekspertu palīdzību biznesa analīzē un plānošanā. Nozīmīgākie sadarbības partneri jaunās prioritātes īstenošanai būs novadu pašvaldības, kas nodrošinās līdzfinansējumu un informatīvu atbalstu konsultantiem. Palielinot finansējumu šīs kopējās programmas īstenošanai, rasta arī iespēja piešķirt speciālistiem papildus līdzekļus transporta izdevumiem, lai viņi ne tikai tiktos ar lauku uzņēmējiem novadu administrācijas ēkās, bet vairāk varētu izbraukt uz pašām saimniecībām, tādējādi efektīvāk sniedzot konsultāciju pakalpojumus.

Lauku attīstības un uzņēmējdarbības konsultantiem papildus tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi:

· tikšanās organizēšana ar uzņēmējiem, to resursu un kapacitātes izvērtēšana;

· konsultatīvais atbalsts attīstības plānu izstrādāšanā un ieviešanā;

· kooperācijas veicināšana starp saimniecībām un uzņēmējiem;

· produkcijas tirdzniecības veicināšana;

· sadarbība ar skolām, lai ieinteresētu un motivētu jauniešus palikt laukos, norādot uz iespējām pārņemt vai uzsākt uzņēmējdarbību.

Protams, konsultanti iesaistīsies arī dažādu Valsts Lauku tīkla (VLT) un citu pasākumu ieviešanā un īstenošanā, kas palīdzētu attīstīt lauku teritorijas.

Speciālistu darbība arī turpmāk tiks finansēta no Latvijas Lauku attīstības programmas 2007.-2013. gadam Valsts Lauku tīkla (VLT) pasākumu līdzekļiem, kas nodrošinās sniegto konsultatīvo pakalpojumu augstāku kvalitāti un pieejamību.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana