Zināšanas saimniekošanai

PVD paplašina klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas

AgroPols
21.12.2012

Klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas 20. decembrī tiek paplašinātas līdz pat Igaunijas robežai, ietverot Daugavpils novada Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas un Demenes pagastus, Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu un Viļakas novadus, kā arī divus pagastus – Pededzes un Liepnas Alūksnes novadā, Pušas pagastu Rēzeknes novadā un atkārtoti iekļaujot inficētajā teritorijā Rēzeknes novada Kaunatas un Mākoņkalna pagastus.

Tādējādi šobrīd par klasiskā cūku mēra inficēto teritoriju ir uzskatāmi sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti – Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divi Alūksnes novada pagasti – Pededzes un Liepnas. SKATĪT KARTI.

Klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas ir mainītas, jo klasiskais cūku mēris konstatēts arī vienai Balvu novadā nomedītai mežacūkai.

Šobrīd laboratoriski izmeklētas ir 440 mežacūkas, 31 mežacūkai ir konstatētas klasiskā cūku mēra antivielas, bet 17 no tām – arī klasiskā cūku mēra vīruss. Jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi nav konstatēti.

Kā jau esam informējuši iepriekš, klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā PVD pārbauda un laboratoriski izmeklē visas nomedītās un mirušās mežacūkas, tās nedrīkst izvest no karantīnas zonas.

Tāpat šajā teritorijā PVD pārbauda visas mājas cūku novietnes un ņem cūku asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

Saimniecībām, kuras atrodas inficētajā teritorijā, jānodrošina cūku turēšana telpās, izslēdzot jebkuru to kontaktu ar meža dzīvniekiem. Pie ieejas dzīvnieku novietnē jābūt dezinfekcijas paklājiem. Mājas cūku pārvietošana karantīnas zonā ir jāsaskaņo ar PVD. Aizliegts laist pārtikas apritē karantīnas zonā nomedīto mežacūku gaļu.

Atgādinām, ka klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. Slimības pazīmes – augsta ķermeņa temperatūra (40°C), konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Uz saslimušā dzīvnieka ādas - īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi. Slimās sivēnmātes var abortēt, sivēni piedzimt vārgi, atsevišķos gadījumos – nedzīvi. Saslimšana parasti beidzas ar cūku nobeigšanos.

PVD aicina mājas cūku turētājus sekot līdzi cūku veselības stāvoklim un nekavējoties informēt veterinārārstu, ja cūkas izskatās neveselas vai nobeidzas.

Slimības ierosinātāju no novietnes uz novietni var pārnest ar piesārņotu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu un transporta līdzekļiem, termiski neapstrādātām, cūkgaļu saturošām virtuves ēdienu atliekām.

Lai pasargātu mājas cūkas no slimībām, ko pārnēsā mežacūkas, tai skaitā klasiskā cūku mēra un Āfrikas cūku mēra, PVD atgādina:

1. Cūkas jātur iekštelpās; nedrīkst pieļaut to kontaktu ar mežacūkām.

2. Cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas un virtuves atkritumus.

3. Cūku novietnē nevajag ielaist nepiederošas personas vai arī jāparūpējas par vienreiz lietojamo apģērbu.

4. Apģērbu, kas valkāts medībās, nedrīkst vilkt, dodoties apkopt cūkas.

5. Pie ieejas novietnēs jāizvieto dezinfekcijas paklāji.

6. Regulāri jāveic deratizācija.

Ja apstiprināsies, ka cūkas saslimušas ar klasisko cūku mēri, saimniecībā tiks veikti slimības ierobežošanas pasākumi.

Ņemot vērā apstākli, ka Latvijā mājas un meža cūkām konstatēts un turpina izplatīties klasiskais cūku mēris, cūku turētājiem ļoti atbildīgi jāizturas pret likumdošanā noteikto pienākumu paziņot Lauksaimniecības datu centram (LDC) informāciju par cūku turēšanu un pārvietošanu.

Lai novērstu klasiskā cūku mēra tālāku izplatību, ir īpaši svarīgi apzināt visas cūku turēšanas vietas (gan mājas cūku novietnes, gan iežogotās teritorijas, kurās tur meža cūkas) tajos novados, kuri ietilpst pašreiz noteiktajā karantīnas teritorijā Latgales reģionā, kā arī blakus esošajos novados.

Ganāmpulka un novietnes reģistrēšanu un informācijas sniegšanu par cūku kustību var veikt uz vietas arī pie Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra un LDC speciālistiem. Speciālisti lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekus un turētājus papildus informēs par pienākumu un nepieciešamību veikt cūku reģistrēšanu, kā arī palīdzēs to izdarīt.

Cūku īpašniekiem un turētājiem, kuri LDC nav paziņojuši cūku skaitu novietnē (nav nosūtījuši cūku kustības kopsavilkumu) tiek piedāvāta iespēja to veikt telefoniski, zvanot pa tālruni 67095064 vai sūtot cūku kustības kopsavilkumuuze-pastu ldc@ldc.gov.lv vai faksu 67027006.

Ja cūku īpašnieki un turētāji nav reģistrējuši ganāmpulku un novietni, to var izdarīt LDC klientu pieņemšanas vietās. Tālrunis uzziņām par ganāmpulku un novietnes reģistrēšanas kārtību 67027240 vai 67095062.

Gan cūku, gan citu lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem jāapzinās, ka dzīvnieku nereģistrēšana var novest pie nekontrolētas bīstamu infekcijas slimību izplatīšanās, kas var iznīcināt ne tikai paša ganāmpulku, bet arī apdraudēt kaimiņu ganāmpulkus un cituviet valstī.

Zemkopības ministrija atgādina, ka cūku īpašniekam, ja tas dzīvniekus būs reģistrējis LDC, valsts kompensēs nobeigušos vai slimības dēļ nokauto dzīvnieku, iznīcinātās barības un dezinfekcijas dēļ radušos zaudējumus.

Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Joprojām spēkā ir noteiktās aizsardzības (3 km) un uzraudzības (10 km) zonas ap slimības skartajām saimniecībām Piedrujas un Svariņu pagastos.

Apritot 21 dienai no pēdējās veiktās dezinfekcijas slimības skartajā saimniecībā, PVD veiks atkārtotas pārbaudes uzraudzības zonā esošajās saimniecībās, novērtēs mājas cūku veselības stāvokli un ņems asins paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem. Ja mājas cūku asinīs netiks konstatēts klasiskais cūku mēris, tiks lemts par uzraudzības zonas atcelšanu. Visticamāk tas notiks nākamā gada sākumā.

Tas pats attiecas uz aizsardzības zonu, taču tur pārbaudes sāksies, kad būs apritējušas 30 dienas kopš pēdējās veiktās dezinfekcijas.

Lai ierobežotu klasiskā cūku mēra izplatīšanos mežacūku populācijā, PVD nākamā gada pavasarī plāno veikt mežacūku vakcinēšanu pret klasisko cūku mēri, taču, lai slimību izskaustu, šādas vakcinācijas kampaņas būs jāorganizē vēl vairākus gadus.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana