Zināšanas saimniekošanai

No februāra jauns žurnāls „Iepirkumi”

Ilze Vabole, AgroPols
01.02.2013

Ar februāri ceļu pie lasītājiem sāk jauns žurnāls „Iepirkumi”, kura moto ir: „Palīgs pasūtītājam un piegādātājam”, informēja jaunā žurnāla redaktore Gunta Barbāne. Žurnālā būs vērtīga informācija gan iepirkumu veicējiem, gan arī komersantiem, kuri gatavo dokumentus, lai piedalītos iepirkumos un tiktu pie iecerētā pasūtījuma.

Aptuveni 1,5 miljardi latu – par šādu summu ik gadu Latvijā tiek noslēgti iepirkumu līgumi, un šai summai ir tendence pieaugt. Galvenokārt iepirkumi tiek realizēti par valsts un pašvaldību naudu, tāpēc ir svarīgi, kam tā tiek un kā ar to saimnieko.

Žurnāla īpašnieks un izdevējs ir SIA „Libera”, tā tika izveidota, lai izdotu šo žurnālu. Žurnāls top sadarbībā ar Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB), Valsts reģionālās attīstības aģentūru (VRAA), Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) un ar vairāku ministriju atbalstu, kā arī sadarbībā ar portālu Iepirkumi.lv.

„Daba mīl līdzsvaru – ja iepirkumu procedūras kļūst arvien sarežģītākas, profesionālākas, daudzskaitlīgākas, tad vajadzīgs žurnāls „Iepirkumi”, kas izskaidro sarežģīto, atklāj noklusēto, ziņo par jaunumiem, izmaiņām normatīvajos aktos, biežāk pieļautajām kļūdām iepirkumu procesos un iepazīstina ar cilvēkiem, kam iepirkumi ir ikdiena,” jaunā žurnāla nepieciešamību pamato tā redaktore Gunta Barbāne.

Pirmajā žurnālā būs lasāma apjomīga un atklāta intervija ar IUB vadītāju Daci Gaili, kura jau vienpadsmito gadu strādā Iepirkumu uzraudzības birojā. Intervijā viņa stāsta, ka birojs ikdienā strādā kā uzziņu dienests, ka trūkst speciālistu, kas var kvalitatīvi uzrakstīt iepirkuma dokumentus, atklāj, kā veidojas viedoklis par iepirkumiem: visi pasūtītāji – korumpanti, visi piegādātāji – blēži!

Pirmajā numurā „Iepirkumi” lielā tēma ir par to, ko darīt, lai vietējiem pārtikas ražotājiem būtu lielākas iespējas piedalīties un uzvarēt iepirkumos. Savus viedokļus izsaka bijušais ilggadējais IUB vadītājs Andrejs Tiknuss, Zemkopības ministrijas  valsts sekretāra vietniece Rigonda Lerhe, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta pārtikas kvalitātes eksperte Maija Placēna, eksperte iepirkumu jautājumos Astra Bērziņa un citi. Turpat var uzzināt par pārtikas preču katalogu Elektroniskajā iepirkumu sistēmā (EIS). EIS tēmai „Iepirkumi” pievēršas padziļināti, stāstot par  šīs sistēmas priekšrocībām un trūkumiem.

Pirmais numurs skaidros, kā Latvijas uzņēmēji var piedalīties Krievijas iepirkumos un kur gūstama pamata informācija par kaimiņvalstī izsludinātajiem iepirkumiem. Vēl žurnālā varēs iepazīties ar Augstākās tiesas Senāta atziņām iepirkumu jomā un tiks skaidrotas vertikālās partnerības koncepta izmaiņas publiskajos iepirkumos.

Žurnāla redaktore Gunta Barbāne teic, ka uzņēmējs, kas pirmoreiz nolēmis startēt iepirkumā, iespējams, jūtas kā labirintā vai dziļā mežā. „Lai arī katram iepirkumam ir savas nianses, tie visi tomēr ir iepirkumi, kas pakļaujas noteiktai kārtībai un loģikai. Par to katru mēnesi stāstīsim sadaļā „Iepirkumu ABC”, tādējādi palīdzot arī iesācējiem,” skaidro žurnāla veidotāja.

Tāpat jaunajā žurnālā būs iespējams izlasīt to cilvēku domas, kas ikdienā strādā ar iepirkumiem. Šoreiz pasūtītāju pusi pārstāvēs Valmieras pilsētas pašvaldība, bet par piegādātāju puses ikdienu stāstīs būvfirmas „Merks” pārstāvji.

Žurnāls „Iepirkumi” iznāks reizi mēnesī gan drukātā, gan elektroniskā formātā, to varēs abonēt vietnē www.zurnalsiepirkumi.lv, gan Latvijas Pasta nodaļās.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana