Zināšanas saimniekošanai

Lauka un mēslošanas plānošana – slinks veids, kā optimizēt saimniecības ienākumus

Zemnieku Saeima (ZSA)
15.03.2013

Atkal ir pienācis pēdējais brīdis, lai pabeigtu plānošanu laukiem un sagatavotu mēslošanas plānus. Programmatūras izmantošana padara plānošanu precīzāku, lai mēslošana tiku veikta pēc ekonomiski izdevīgākajiem risinājumiem.

Ja jūsu saimniecībā ir vairāk nekā tikai daži lauki, ir gandrīz neiespējami apstrādāt visus datus ar pildspalvu un papīru vai pašu izveidotām tabulām. Mēslojums un citas izejvielas (uz vienu ha ziemas kviešu) izmaksu līmenī bieži svārstās no 250-300Ls, bet izmantojot programmatūru, piemēram, CropManager, precīzai plānošanai ieguldījumu izmaksas ir aptuveni ½% no izejvielu izmaksām uz vienu hektāru, kas nozīmē, ka izmaksas ir niecīgas.

Zemnieku Saeimas biedriem tiek piedāvāta 50% atlaide, kā arī konsultācijas par programmas CropManager lietošanu un forums, kur katrs var uzdot sev interesējošos jautājumus. Forumu, kā arī pašu programmu var atrast: http://enagro.eu/lv.

Tiešsaistes programmai (augsekas, mēslošanas plānošanai utt.) ir daudz funkciju: to ir viegli izmantot, tā saglabā datus no iepriekšējiem gadiem, un tā ļauj izdrukāt nepieciešamo informāciju VAAD. Zemnieku Saeimas speciālisti var arī palīdzēt tieši ar lauka un mēslošanas plānu sagatavošanu, ja jūtat, ka nespēsiet to izdarīt pats.

Kāds gudrs puisis reiz teica: "Visdelikātākais slinkuma veids ir jau pirmajā reizē izdarīt lietas pareizi." Lai izdarītu visu pareizi, ir nepieciešama plānošana, jo plānojot, nav jātērē laiks, nauda un pūles kļūdām, kuras pēc tam ir jālabo (tas var radīt arī ražas zaudējumus). Ekonomiskos panākums augkopības produkcijas ražošanā ietekmē vairāki faktori. Jo vairāk faktoru tiek plānoti, jo lielāka iespēja gūt panākumus.

Gatavie mēslošanas plāni, ņemot vērā MK noteikumus Nr.33, ir jāiesniedz Valsts Augu Aizsardzības dienestā (VAAD) līdz 15. maijam, ja saimniecība atrodas „Īpaši jūtīgajās teritorijās” un apsaimnieko lauksaimniecībā izmantojamo zemi 20 hektāru un lielākā platībā, kā arī audzē dārzeņus, augļu kokus vai ogulājus trīs hektāru un lielākā platībā.

Lauka un mēslošanas plānošana ir svarīga saimniecības ekonomikai divos veidos – tā palīdz strādāt efektīvāk, nepatērējot liekus resursus, kā arī saimniecības, kas to vēl nav izdarījušas, riskē saņemt soda naudas, jo kontrole kļūst spēcīgāka un spēcīgāka.

Plašāka informācija, rakstot uz e-pastu: signe.erdmane@zemniekusaeima.lv

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana