Zināšanas saimniekošanai

Skaidrojumi pasākumā "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)"

Lauku atbalsta dienests (LAD)
12.06.2013

1. Kādas aktivitātes ir atbalstāmas pasākuma ietvaros un kas ir atbalsta pretendents?

ATBILDE: 

Pasākuma ietvaros ir atbalstāma tikai aktivitāte „Esošās saimnieciskās darbības attīstībai vai dažādošanai”, kur atbalsta pretendents ir  juridiska persona vai individuālais komersants, kam ir noslēgts pārskata gads vai Valsts ieņēmumu dienestā iesniegta iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācija. 

Pasākuma ietvaros nevar startēt uzņēmumi, kuriem nav sistemātiska saimnieciskā darbība. Esošās saimnieciskās darbības sistemātiskumu apliecina darījumu regularitāte – vismaz trīs darījumi par atlīdzību finanšu pārskata gadā.

2. Vai ir kādi ierobežojumi uz uzņēmuma lielumu?

ATBILDE:

Ja atbalsta pretendentam - individuālajam komersantam vai juridiskai personai ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības ir mazāk kā 51 procents vai saimnieciskā darbība nav saistīta ar lauksaimniecisko darbību, tad atbalsta pretendentam jānodrošina uzņēmuma pamatkapitālā vairāk nekā 75 procenti privātā kapitāla daļu un jāatbilst mikrouzņēmuma definīcijai saskaņā ar Komisijas Regulas Nr. 800/2008 I pielikumā noteikto klasifikāciju.

Savukārt, ja atbalsta pretendents ir juridiska persona vai individuālais komersants – saimnieciskās darbības veicējs, kuram ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības ir vairāk kā 51 procents, tad uzņēmumam jānodrošina vismaz 75 procenti privātā kapitāla daļu, bet nav jāievēro mikrouzņēmuma statuss – pretendents var būt arī mazais vai vidējais komersants.

3. Vai pašreizējai saimnieciskai darbībai jābūt saistītai ar pasākumā atbalstāmajām aktivitātēm?

ATBILDE: 

Atbalsta pretendenta pašreizējā darbība var nebūt saistīta ar mežsaimniecības vai mežizstrādes pakalpojumu sniegšanu.

4. Kādas nozares aktivitātes ir atbalstāmas šajā projektu iesniegšanas kārtā?

ATBILDE:

Šajā projektu iesniegšanas kārtā atbalstāmās pakalpojumu sniegšanas nozares:

• Meža koku audzēšana - meža stādīšana, retināšana un saglabāšana;

• jaunaudzes audzēšana, papīrmalkas un malkas ieguve;

• mežistrādes pakalpojumu sniegšana, apaļkoku pārvadāšana mežā

5. Vai pasākuma ietvaros ir atbalstāma tehnikas novietnes būvniecības izmaksas?

ATBILDE:

Nē, pasākuma ietvaros nav atbalstāma nekāda veida būvniecība.

6. Kāda pasākumā ir atbalsta intensitāte?

ATBILDE:

- 50% no kopējām attiecināmajām izmaksām mežaudžu kopšanai un atjaunošanai paredzēta jauna aprīkojuma un rokas motorinstrumentu, kā arī darba aizsardzības līdzekļu iegādes.

– 40% no pārējām attiecināmām izmaksām piemēram, no mežizstrādes tehnikas (pievešanas, treilēšanas, koku gāšanas, atzarošanas un sagarināšanas mašīnas), kuras pašmasa ir līdz piecām tonnām (ieskaitot), iegādes izmaksām un šīs tehnikas aprīkojuma iegādei;

7. Vai attiecināmajās izmaksās var iekļaut malkas skaldītāju un sniegt malkas skaldīšanas pakalpojumus?

ATBILDE: 

Pasākuma ietvaros ir atbalstāma malkas skaldītāja iegāde, bet LAD vērš uzmanību, ka, vērtējot biznesa plānu, tiks izvērtēts, vai atbalsta pretendents spēj nodrošināt pilnu ražošanas ciklu un vai atbalsta pretendenta rīcībā ir visi ražošanai nepieciešamie pamatlīdzekļi. 

8. Vai šī projekta ietvaros varēs iegādāties meža piekabes, lai varētu sniegt meža izvešanas pakalpojumus?

ATBILDE: 

Varēs iegādāties piekabes, kas paredzētas mežizstrādes pašgājēj tehnikai, kuras masa ir līdz piecām tonnām (ieskaitot) kā arī tādas.

Ja atbalsta pretendenta plānotā darbība ir tikai kokmateriālu pievešana - izvešana no cirsmas līdz meža ceļam (pakalpojums mežizstrādes uzņēmumam), tad tā tiek atbalstīta. Savukārt tālāka kokmateriālu transportēšana būs NACE 2.red. klasifikatora 49.41.grupa „Kravu pārvadājumi pa autoceļiem”, kas šajā pasākuma kārtā netiek atbalstīta. 

9. Vai pasākuma ietvaros ir atbalstāma mobilas tehnikas iegāde?

ATBILDE: 

Jā, ir atbalstāma mobilās tehnikas iegāde, ja atbalsta pretendents vismaz vienu gadu pirms projekta iesnieguma iesniegšanas ir reģistrējis uzņēmumu lauku teritorijā un nodrošina šo piesaisti lauku teritorijai visu projekta uzraudzības laiku;

10. Vai ir atbalstāma traktortehnikas iegāde pasākuma ietvaros?

ATBILDE:

Nē, pasākuma ietvaros ir atbalstāma tikai mežizstrādes pašgājējtehnikas (pievešanas, treilēšanas, koku gāšanas, atzarošanas un sagarināšanas mašīnas) iegāde, kuras pašmasa ir mazāka par piecām tonnām un kas reģistrēta kā mežizstrādes tehnika.

11. Vai ir atbalstāma aprīkojuma iegāde, kas tiks uzstādīts uz tehnikas, kuras pašmasa ir lielāka par piecām tonnām?

ATBILDE: 

Nē, pasākuma ietvaros nav atbalstāma arī aprīkojuma iegāde, kas paredzēta mežizstrādes tehnikai ar pašmasu virs piecām tonnām.

12. Ja attiecināmās izmaksas pasākuma ietvaros ir 100 000 EUR, bet plānotā pamatlīdzekļa vērtība ir 200 000 EUR (bez PVN), vai šāds pamatlīdzeklis būs attiecināms?

ATBILDE:

Ja pamatlīdzeklis tieši nodrošinās mežsaimniecības un mežizstrādes pakalpojumus, tad tā iegāde būs attiecināma, bet publisko finansējumu aprēķinās no 100 000 EUR.  

13. Kādos gadījumos viena projekta attiecināmās izmaksās iekļautajiem pamatlīdzekļiem jāveic cenu aptauja un kad iepirkumu procedūra caur Iepirkumu uzraudzības biroju?

ATBILDE:

Lai noteiktu, vai iepirkuma procedūra vispār ir jāveic, Atbalsta pretendentam ir jānosaka projektā ietvertā piegāžu paredzamā līgumcena bez PVN. Plānojot projekta izmaksas, jāņem vērā Atbalsta pretendenta vajadzības (tas ir, iepirkuma priekšmets), tirgus piedāvājums un iespējamie finanšu resursi. No iegūtās informācijas aprēķina paredzamo līgumcenu un nosaka iepirkuma procedūras nepieciešamību.

Iepirkumu, kuram ir vienots mērķis un piegādātāju loks un kurš notiek vienā laikā (12 mēnešu ietvaros), nevar dalīt. Piemēram, vienā projektā plānota dažādu mežizstrādes instrumentu un aprīkojuma iegāde, ko var piegādāt viens un tas pats piegādātājus loks un visu pamatlīdzekļu kopējā summa pārsniedz LVL 50 000,00 (bez PVN), tad atbalsta pretendentam jāveic iepirkuma procedūra ar Iepirkumu uzraudzības biroja starpniecību.

LAD vērš uzmanību, ka saskaņā ar 14.07.2009. MK noteikumu Nr.783 4.5.apakšpunktu, veicot iepirkuma procedūru caur Iepirkumu uzraudzības biroju, jānodrošina iespējamiem piegādātājiem iepazīties ar tehnisko specifikāciju vismaz 10 darba dienas, kā arī LAD jāiesniedz vismaz divi derīgi piedāvājumi, lai varētu salīdzināt cenu.

LAD norāda, ka, veicot vienkāršotu cenu aptauju, jānodrošina divu derīgu piedāvājumu iesniegšana LAD.

14. Cik detalizēti jānorāda sadarbības partneri un konkurence?

ATBILDE:

Atbalsta pretendentam, gatavojot Projekta iesniegumu, jāizvērtē reģiona konkurence, it sevišķi, uzsākot saimniecisko darbību jaunā nozarē, kā arī jānorāda sadarbības partneri. Dienests vērš uzmanību, ka pretendentam, plānojot projekta investīciju, jānodrošina patstāvīga darbība, kā arī ar projektā paredzētajām iegādēm jānodrošina pilns ražošanas cikls, t.sk. ražošanas process un loģistika. Līdz ar to netiks akceptētas tādas investīcijas, kad plānots iegādāties tikai vienu ražošanas pamatlīdzekli, bet pārējos pakalpojumā iesaistītos pamatlīdzekļus plānots nomāt.

Piemēram, ja atbalsta pretendents līdz šim nav nodarbojies ar mežizstrādes pakalpojumiem un projekta ietvaros plāno iegādāties vienu piekabi vai tikai vienu motorzāģi, tad šāda projekta investīcija nebūs atbalstāma, jo pretendents nevarēs pierādīt, ka tā rīcībā ir pieejami visi mežizstrādes darbībām nepieciešamie pamatlīdzekļi, lai nodrošinātu pilnu pakalpojums ciklu.

Tāpat LAD vērš uzmanību, ka pasākuma ietvaros ir atbalstāmas tikai investīcijas, kā rezultātā atbalsta pretendents nodrošinās pakalpojumu sniegšanu citiem lauku teritorijas iedzīvotājiem nevis savu meža īpašumu izkopšanai.

15. Kādi dokumenti jāiesniedz LAD, lai varētu pierādīt finanšu līdzekļu pieejamību uz projekta iesniegšanas dienu?

ATBILDE:

Atbalsta pretendents var pierādīt naudas līdzekļu pieejamību ar konta izrakstiem, bankas izziņu par naudas esamību uz konta, ar aizdevuma līgumu, kuram pievienots konta izraksts vai bankas izziņa, kas apliecina, ka naudas aizdevējam ir pieejami finanšu līdzekļi aizdevuma izsniegšanai.

16. Ja atbalsta pretendents ir iepriekš realizējis projektus pasākuma "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)"ietvaros, kāda ir iespējamā maksimālā attiecināmo izmaksu summa šīs kārtas projektam?

ATBILDE:

Visā plānošanas periodā vienai ar atbalsta pretendentu saistīto personu grupai kopējā attiecināmo izmaksu summa nepārsniedz EUR 100 000 (LVL 70 280,40) ekvivalentu latos.

Piemēram, atbalsta pretendents bija realizējis projektu par attiecināmajām izmaksām LVL 50 000,00 apmērā, līdz ar to saskaņā ar MK noteikumu Nr.132 nosacījumiem, atbalsta pretendents var iesniegt šajā kārtā projektu par attiecināmo izmaksu summu LVL 20 280,40 apmērā.

Lauku atbalsta dienests (LAD)

x

Paroles atgadināšana