Zināšanas saimniekošanai

Oktobrī sāksies lašu un un taimiņu nārsta laiks

Valsts Vides dienests (VVD)
23.09.2013

Tuvojas lašu nārsta laiks Latvijas upēs. Visaktīvākā lašu un taimiņu migrācija parasti sākas oktobra sakumā un ilgst līdz pat novembra beigām. Kā jau katru gadu, arī šoruden lasu nārsta periodā Valsts vides dienesta inspektori strādās pastiprinātā režīmā un lašupēs kontrole notiks bieži.  Turklāt, kolēģiem talkā nāks arī inspektori no citiem reģioniem. 

Zinot, ka dabīgo lašu daudzums, salīdzinājumā ar no zivjaudzētavām ielaistajiem, nepārsniedz 12 līdz 14%, VVD inspektoru galvenais uzdevums ir nodrošināt savvaļas lašu populācijas vairošanu. Lai paaugstinātu savvaļas lašu populācijas aizsardzības efektivitāti Valsts vides dienests  izstrādās arī  īpašu pasākumu plānu.

Atgādinām, ka upēs, kurās nārsto laši  - no 1. oktobra līdz 30. novembrim aizliegta jebkura veida makšķerēšana. Izņēmums ir tikai Daugava un  Buļļupe. Makšķerējot šajās upēs ir atļauts paturēt lomā vienu taimiņu un lasi. Šo sugu zivju iegūšana Daugavā pieļauta, lai popularizētu makšķerēšanu un racionāli izmantotu zivju resursus, kā arī ņemtas vērā rūpnieciskās zvejas tiesības un tām pielīdzinātas makšķerēšanas tiesības. Citas upēs (izņemot vietas, kur organizēta licencēta makšķerēšana) lašu ieguve ir aizliegta. Par nelikumīgu lašu ieguvi likums paredz soda naudas piemērošanu līdz Ls 500, bet zaudējumu atlīdzība par vienu nelikumīgi noķerto lasi lieguma laikā varētu sasniegt Ls 500. Par nelikumīgu zivju iegūšanu, ja tā izdarīta īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, draud sods ar reālu brīvības atņemšanu.  

Nākamā gada pavasarī jauna lašveidīgo zivju sugu paaudze sāks savu dzīvi Ventā, Salacā un Gaujā, kā arī vairākās mazās upēs, kuras savienotas ar Rīgas jūras līci un Baltijas jūru. Kā zināms, no viena lašu pāra pēc gadiem upē atgriežas aptuveni  no 40 līdz 60 jaunu lašu. Atceroties arī  šo faktu, nelikumīga šo zivju iegūšana lieguma laikā ir vērtējama kā mūsu nacionālās bagātības iznīcināšana!

Valsts Vides dienests (VVD)

x

Paroles atgadināšana