Zināšanas saimniekošanai

VAAD: Rapša un graudaugu sējumos aktivizējas kaitēkļi

AgroPols
06.05.2014

Dīgstošos vasarāju graudaugu un rapša sējumus Kurzemē, Zemgalē un Latvijas centrālajā daļā sāk apdraudēt spradži, informēja Valsts Augu aizsardzības dienesta (VAAD) Augu aizsardzības departamenta Integrētās augu aizsardzības daļas vecākā referente Inta Jakobija. Pirmie īpatņi vasaras kviešos, vasaras miežos un vasaras rapša sējumos konstatēti, sākot ar 24. aprīli.

Ziemas rapša sējumos Kurzemē krustziežu smecernieki konstatēti 22. aprīlī, aprīļa beigās dzeltenajos ķeramtraukos tie iekļuvuši arī pārējā Latvijas teritorijā esošos rapša sējumos.

Ziemas rapsis Kurzemē un Zemgalē sāk ziedēt, bet pārējā Latvijas teritorijā notiek ziedkopu veidošanās. Aprīļa pēdējā nedēļā Kurzemē un Zemgalē bija vērojama nozīmīga krustziežu spīduļu aktivizēšanās. Siltos (optimāla gaisa temperatūra spīduļu izlidošanai no ziemošanas vietām +12-15oC) un saulainos laika apstākļos krustziežu spīduļu izplatība pieaugs arī pārējā Latvijas teritorijā.

Aplūkojiet savus sējumus, lai savlaicīgi lemtu par kaitēkļu ierobežošanas pasākumu nepieciešamību! Ja kultūraugu augšanas sākumā spradža nograuzti apmēram 8-10% no lapu virsmas, ja rapša ziedkopu veidošanās laikā līdz ziedēšanas sākumam vidēji uz 1 auga sastopamas 1-4 krustziežu spīduļa vaboles, ja uz 40 augiem ir sastopami vidēji 3 smecernieki, būtu jālemj par ierobežošanas pasākumu nepieciešamību.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana