Zināšanas saimniekošanai

BTA: Šovasar krusa un negaiss būs lielākais drauds sējumiem, knišļi - mājlopiem

AgroPols
27.05.2014

Ņemot vērā ievērojamos šā gada ziemas kailsala nodarītos zaudējumus ziemāju sējumiem, apdrošināšanas sabiedrība "BTA Insurance Company" SE (turpmāk - BTA) apzinājusi lielākos riskus, kas var nodarīt kaitējumu sējumiem vasarā. BTA ekspertu novērojumi liecina, ka lielākos zaudējumus lauksaimnieku sējumiem vasarā var nodarīt krusa, kas parasti pārsteidz negaidot. Krusas dēļ sējumu raža var iet bojā pat pilnā apmērā. Savukārt karsti, mitri laikapstākļi sekmēs masveida knišļu un citu kukaiņu savairošanos, kas var nopietni apdraudēt lopus.

Par aizvadītās ziemas kailsala nodarītajiem zaudējumiem ziemāju sējumiem vairāk nekā 1500 hektāru platībā BTA izmaksāja apdrošināšanas atlīdzībās vairāk nekā 160 tūkstošus eiro. Ņemot vērā skaudro pieredzi ar ziemāju sējumiem, BTA eksperti norāda, ka graudkopju vasarāju sējumus šogad visvairāk apdraudēs krusa un spēcīgi negaisi.

Krusas rezultātā kultūraugi tiek sakapāti, sadauzīti, saplēsti vai pilnībā iznīcināti. Tiek izdauzītas rapšu pākstis, izdauzīti graudi no vārpām. Agrīnās kultūrauga attīstības stadijās tiek pilnībā sakapāts pats augs un tā ziedi, radot būtisku kaitējumu ražai. Krusa bieži vien mijās ar spēcīgu lietu, palielinot bojājumus un radot labībās veldri, vai arī pilnībā izpurinot rapša sēklas no pākstīm. Kultūraugu ražīgumu ietekmē ne tikai krusa , bet arī spēcīgas lietusgāzes, kas var sagāzt labību veldrē. Ja tas notiek brīdī, kad vārpā briest graudi, tas var būtiski samazināt plānoto ražu un apgrūtināt ražas novākšanas procesu.

Salīdzinājumā ar 2012. gadu, kad BTA sāka piedāvāt sējumu apdrošināšanu, ik gadu ir palielinājušās apdrošināto sējumu platības. Kopumā pērn BTA uz vasaras riskiem - krusu, lietu, vētru - apdrošināja virs 2000 hektāriem rapšu un labības sējumu . Proporcionāli parakstīto apdrošināšanas prēmiju pieaugumam sējumu apdrošināšanā pieaugušas arī izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību summas. 2013. gadā BTA par sējumu apdrošināšanu izmaksāja apdrošināšanas atlīdzības 2500 EUR apmērā. Pērn lielāko apdrošināšanas atlīdzību par krusas nodarītajiem postījumiem 1700 eiro apmērā BTA izmaksāja Iecavas novada daudznozaru uzņēmumam "Iecavnieks & Co", kur krusa bija radījusi 15 % rapša ražas zaudējumu 10 hektāru platībā.

BTA eksperti uzsver, ka neparedzamie laikapstākļi var nodarīt kaitējumu ne tikai kultūraugu sējumiem, bet arī lopiem.

Andis Lillais, apdrošināšanas sabiedrības "BTA Insurance Company" SE Lauksaimniecības apdrošināšanas produktu vadītājs: "Lai arī Latvijā varam būt mierīgi, ka mums nav lielas dabas katastrofas, tomēr laikapstākļi kļūst arvien neprognozējamāki, turklāt tie nodara kaitējumu ne tikai sējumiem , bet arī mājlopiem . Piemēram, pērn maija vidū Rīgu skāra spēcīga krusa , kā rezultātā BTA saņēma 59 KASKO apdrošināšanas gadījumu pieteikumus par krusas nodarītajiem zaudējumiem automašīnām. Vietām krusas graudi sasniedza pat golfa bumbiņas lielumu. Jāuzsver, ka, ja tik liela krusa skartu sējumu laukus, no tiem nekas nebūtu palicis pāri. Tāpat šogad aprīļa beigās Krāslavas pusē zibens spēriena rezultātā gāja bojā septiņas govis. Pēc šī gadījuma bojā gājušo govju īpašnieka kaimiņš savus lopus uzreiz apdrošināja.

Pārtikas un veterinārais dienests jau brīdinājis, ka tveicīgie laikapstākļi sekmēs masveida knišļu un citu kukaiņu savairošanos, kas var radīt nopietnu apdraudējumu lopiem. Par nožēlu mūsu pieredze rāda, ka cilvēki aizdomājas par apdrošināšanu tikai tad, kad nelaime ir skārusi viņus pašus, viņu līdzcilvēkus vai kaimiņus. Šogad novērojam, ka skaudrā pieredze ar kailsala nodarītajiem postījumiem ziemāju sējumiem ir likusi lauksaimniekiem sarosīties, novērtēt apdrošināšanas priekšrocības un vairāk interesēties par sējumu apdrošināšanu vasarā. Prognozējam, ka interese par sējumu apdrošināšanu palielināsies vēl vairāk, tiklīdz Latviju sasniegs pirmās vasaras vētras, negaisi ar lietavām un krusu . Neraugoties uz to, jāatzīst, ka liela daļa lauksaimnieku aizvien saskaras ar grūtībām atvēlēt finansiālos līdzekļus apdrošināšanai - ja naudas nepietiek, tad apdrošināšana būs pirmā lieta, no kā graudkopji atteiksies, savu finansiālo aizsardzību atstājot dabas labvēlības rokās. Jāuzsver, ka ar šo problēmu pamatā saskaras tie zemnieki, kuri ziemāju sējumus nebija apdrošinājuši un kuriem bija jāveic ieguldījumi to pārsēšanā. Lai izaudzētu rapšus kviešus vai citus kultūraugus, ir nepieciešami lieli ieguldījumi. Ja mēs gribam būt saimnieki savā zemē, mums ir jābūt gudriem un ir jānodrošinās pret dabas riskiem, tādējādi samazinot iespējamos finansiālos zaudējumus nākotnē."

Apdrošinot vasaras sējumus, BTA aicina lauksaimniekus izmantot arī valsts sniegto atbalstu. Vēršoties Lauku atbalsta dienestā, zemniekiem ir iespēja izmantot kompensāciju 50% apmērā lauksaimniecības, tai skaitā sējumu, apdrošināšanas polišu iegādes izdevumu segšanai. Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta datiem 2013. gadā bija saņemts 2091 pieteikums par valsts sniegtā atbalsta saņemšanu lauksaimniecības apdrošināšanas polišu iegādei un valsts pabalsts izmaksāts 969 084 eiro apmērā.

BTA ir pirmā un vienīgā Latvijas apdrošināšanas sabiedrība, kas piedāvā lauksaimniecības sējumu apdrošināšanu. Lauksaimniecības sējumu apdrošināšana iekļauj visu laikapstākļu riskus - pret lietavām, krusu, vētru, kā arī izsalšanu pārziemošanas periodā. Apdrošināmo kultūraugu sarakstā ir rapsis, kvieši, mieži, auzas, rudzi un tritikāle. Apdrošinot sējumus, tiek segti zaudējumi, kas radušies krusas, vētras, izsalšanas vai lietus rezultātā. Tiek kompensēti ražas zaudējumi veldres gadījumā, ko izraisījis lietus vai vētra. Tāpat apdrošinātajiem ziemāju sējumiem izsalstot, tiek atlīdzināti izdevumi, kas rodas, pavasarī apsējot laukus otrreiz.

Informāciju sagatavoja Agnese Grīnberga, "BTA Insurance Company" SE sabiedrisko attiecību vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana