Zināšanas saimniekošanai

PVD: Pieaug Āfrikas cūku mēra apstiprināto gadījumu skaits mājas un meža cūkām

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
04.07.2014

Vakar, 3. jūlija, vēlā vakarā PVD saņēma laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina to, ka Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīruss apstiprināts vienai mājas cūkai un vienai meža cūkai.

Par mājas cūku saslimšanu Krāslavas novada Piedrujas novadā veterinārārstu informēja dzīvnieku īpašnieks, novietnē bija divas nobarojamās cūkas, no kurām ĀCM vīruss laboratoriski apstiprināts vienai cūkai. Dzīvnieki tika turēti āra aplokos, novietne bija reģistrēta Lauksaimniecības datu centrā (LDC).

Savukārt meža cūka tika atrasta Krāslavas novada Indras pagasta pierobežā.

Līdz ar to līdz 4. jūlijam ĀCM vīruss apstiprināts 13 meža cūkām un 4 mājas cūkām.

Līdz 4. jūlijam PVD inspektori ĀCM aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 2 168 saimniecības, no kurām cūkas tiek turētas 313 saimniecībās, kopējais mājas cūku skaits 1 559.

Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemts 861 asins paraugs. Ir pārbaudītas visas mājas un saimniecības Ķepovas, Dagdas, Robežnieku un Svariņu pagastos. Pārējā teritorijā pārbaudes turpinās.

Pārbaužu laikā inspektori konstatēja 163 dažādu pārkāpumu, t.sk. nereģistrētus dzīvniekus, pārkāpumus cūku pārvietošanā un vienā gadījumā nebija reģistrēta cūku novietne. Par pārkāpumiem dzīvnieku turētājiem šobrīd sodi netiks piemēroti, taču ja tas tiks konstatēts atkārtotās pārbaudēs, sodi tiks piemēroti, jo nereģistrēta novietne un dzīvnieki ir rupjš noteikumu pārkāpums un rada draudus izsekojamībai, līdz ar to arī slimībām.

PVD turpina piemājas saimniecību pārbaudes un asins paraugu ņemšanu laboratoriskai izmeklēšanai. Mājas cūkas, kuras nebūs inficētas ar ĀCM vīrusu, netiks izņemtas no saimniecības un dedzinātas! Veselās cūkas nav arī jānokauj, tās var turpināt audzēt, pasargājot no inficēšanās ar ĀCM.

3. jūlijā noslēdzās divu Eiropas Komisijas ekspertu vizīte, kuri iepazinās ar situāciju, PVD veiktajiem pasākumiem slimības apkarošanā, un vizītes noslēgumā sniegs rekomendācijas tālākajiem slimības apkarošanas pasākumiem.

Tāpat 3. jūlijā PVD veterinārās uzraudzības departamenta direktors Edvīns Oļševskis piedalījās sanāksmē Briselē, kur sniedza ziņojumu par situāciju Latvijā un veiktajiem pasākumiem slimības apkarošanā.

Apmeklējot saimniecības PVD inspektori aicina ikvienu cūku turētāju par savā īpašumā esošajām mājas cūkām ziņot Lauksaimniecība datu centram (LDC). Dienesta inspektori sniedz palīdzību, lai tiktu reģistrēta dzīvnieku novietne un dzīvnieki. Atgādinām, ka cūku saslimšanas vai ārkārtas situācijas gadījumā kompensāciju varēs saņemt tikai tie, kuri būs reģistrējuši cūkas.

Dzīvnieku turētājiem jāatceras, ka noteiktajā aizsardzības un uzraudzības zonā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas! PVD aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes cūkgaļu! Slimības ierosinātāju var pārnest ar cūkgaļu un cūkgaļu saturošiem produktiem! Ja cilvēku vai transportlīdzekļu kustības laikā tiks konstatēti cūkgaļas produkti, tie tiks izņemti un iznīcināti.

PVD jau informēja, ka seko sludinājumiem par dzīvu cūku un cūkgaļas tirdzniecību, sevišķi slimību skartajā teritorijā. Visiem, kuri mēģinās veikt nelegālas darbības ar dzīvu dzīvnieku vai cūkgaļas tirdzniecību, jārēķinās, ka gan dzīvnieki, gan gaļa tiks izņemta un, atkarībā no katra konkrētā gadījuma, tiks piemērotas iespējamās soda sankcijas.

PVD aicina visus piemājas cūku turētājus ne tikai ĀCM skartajā zonā, bet visā Latvijā turēt cūkas iekštelpās, lai izslēgtu to iespējamo kontaktu ar meža cūkām! Lūdzam to ievērot! Tāpat cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas un virtuves atkritumus. Svarīgi, lai cūku novietnē netiktu ielaistas nepiederošas personas! Pie ieejas novietnēs jāizvieto dezinfekcijas paklāji.

Par dezinfekcijas līdzekļiem piemājas cūku turētājus aicinām interesēties PVD Dienvidlatgales pārvaldē Daugavpilī, Varšavas ielā 24 un pārvaldes filiālē Krāslavā, Latgales ielā 6, kā arī par tiem jautāt PVD inspektoriem, kuri ierodas saimniecībā. Šobrīd PVD inspektori sniedz vienreizēju palīdzību saimniecībām, kuras nav nodrošinātas ar dezinfekcijas līdzekļiem, taču atgādina, ka dzīvnieku turētājiem pašiem ir jānodrošina visi biodrošības pasākumi dzīvnieku novietnē.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana