Zināšanas saimniekošanai

Kartupeļu laukos pēdējās nedēļas laikā vērojams straujš kartupeļu lakstu puves attīstības pieaugums

Inta Jakobija, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)
15.07.2014

Kartupeļu laukos pēdējās nedēļas laikā vērojams straujš kartupeļu lakstu puves attīstības pieaugums Vidzemē un Latgalē, agrai ražai paredzētos laukos Zemgalē un atsevišķās vietās Kurzemē.

Pirmās lakstu puves konstatētas jūnija beigās vienā laukā Kurzemē. Ja jūlija sākumā slimība bija sastopama vien dažos laukos Latvijā, tad jūlija otrajā nedēļā Valsts augu aizsardzības dienesta speciālistu veiktā monitoringa rezultāti liecina, ka arvien biežāk (apmēram trešdaļā no novērotajiem laukiem) uz kartupeļu lapām atrodami lakstu puves plankumi. Vietām slimības pazīmes konstatētas arī uz kartupeļu stublājiem.

Kartupeļu lakstu puve Phytophthora infestans ir viena no nozīmīgākajām kartupeļu slimībām Latvijā, kuras ietekmē var rasties nozīmīgi ražas zudumi. Kvalitatīvu un augstu ražu Latvijas apstākļos visbiežāk nav iespējams iegūt, ja netiek veikta lakstu puves ierobežošana ar fungicīdiem. Bez tiem var iztikt agrai ražai paredzētās platībās.

Stādījumos, kur vēl nav uzsākta kartupeļu aizsardzības programma pret lakstu puvi, laiks lemt par profilaktisko smidzinājumu nepieciešamību. Lakstu puves attīstībai labvēlīgākā gaisa temperatūra +15oC, virs +25oC tās attīstība palēninās. Tās attīstībai noteikti nepieciešams mitrums.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)

x

Paroles atgadināšana