Zināšanas saimniekošanai

LVRTC vienojas ar zemniekiem par platjoslas projekta īstenošanu ražas novākšanas sezonā

AgroPols
05.08.2014

Atsaucoties uz vairāku zemnieku saimniecību lūgumu, VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC) vienojies ar Bauskas novada domi un zemnieku pārstāvjiem par risinājumu saistībā ar platjoslas projekta īstenošanu – līdz 1. septembrim tiks apturēti būvdarbi, lai ļautu zemniekiem novākt ražu. Pēc minētā datuma turpināsies iepriekš paredzētie optiskā kabeļa izbūves darbi, lai plānotajā laikā savlaicīgi tiktu pabeigta platjoslas projekta īstenošana.

Pirmdien, 4. augustā Bauskas novada domē notika tikšanās, kuras laikā Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Valainis un LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta, kopīgi ar projekta īstenotājiem un novada zemniekiem rada visām iesaistītajām pusēm izdevīgu kompromisu – ļaut veikt ražas novākšanas darbus līdz šī gada 1. septembrim. Tādējādi tiks novākta visa plānotā raža, netraucējot projekta īstenošanu, kas Bauskas novadā norisināsies 130 km garumā. Visi lauksaimnieki ir aicināti iespēju robežās pabeigt plānotos darbus pirms paredzētā termiņa – tādos gadījumos jāsazinās ar būvdarbu veicējiem, kas varēs ātrākturpināt optiskā kabeļa būvniecību. Kontaktinformācija – SIA „Latvijas Energoceltnieks“ projekta vadītājs Rinalds Dadeiks, e-pasts: rinalds@lec.lv vai tālrunis: 26543939.

Lai iekļautos ERAF strikti noteiktajā projekta īstenošanas termiņā un vienlaicīgi nodrošinātu savstarpēji izdevīgu risinājumu, Bauskas novada zemnieku saimniecības ir aicinātas līdz 1. septembrim novākt labības vai citu kultūraugu ražu vietās, kas atrodas optisko kabeļu trases izbūves zonā. Pēc šī termiņa projektā paredzētajās teritorijās tiks turpināta optiskā kabeļa būvniecība, lai jau drīzumā arī Bauskas novada iedzīvotājiem sadarbībā ar interneta pakalpojumu sniedzējiem būtu pieejams mūsdienu prasībām atbilstošs interneta pieslēgums.

Kā skaidro LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta, panāktais kompromiss ir veiksmīgs un ļaus visiem sekmīgi paveikt plānotos darbus. „Esam gandarīti, ka mums ir izdevies rast risinājumu un nākt pretī Latvijas zemniekiem. Tā rezultātā apmierināti būs gan lauksaimnieki, gan reģiona iedzīvotāji, kam jau tuvākajā laikā būs iespēja lietot mūsdienīgu internetu. Tomēr vēlreiz gribu atgādināt, ka nav pieļaujamas atkāpes no termiņa 1. septembris – LVRTC nevar atļauties riskēt ar 26 miljonu eiro lielu projektu un apjomīgajiem zaudējumiem, kas tādējādi rastos,” norāda Jānis Bokta.

Bauskas novada domes valdes priekšsēdētāja vietnieks Alvis Feldmanis pēc tikšanās ar projekta īstenotājiem norāda, ka termiņš ražas novākšanas darbu veikšanai ir pietiekams. „Panāktā vienošanās ir labs rezultāts, un mūsu novada zemnieki paspēs novākt visu šī gada ražu vietās, kur paredzēta platjoslas projekta būvniecība. Informēsim visus lauksaimniekus un reģiona medijus par rasto risinājumu.”

Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Valainis norāda, ka platjoslas projekta īstenošana ir neatliekama, tāpēc panāktais risinājums ir lielisks veiksmīgas sadarbības piemērs. „Optiskā tīkla infrastruktūras paplašināšana ir nacionālas nozīmes projekts un viens no Latvijas reģionu attīstības stūrakmeņiem. Šodienas sarunas ar novada un zemnieku pārstāvjiem apliecināja, ka kopīgi varam atrisināt visas situācijas, kas rodas šāda mēroga projektos. Līdz augusta beigām plānoju vēlreiz apmeklēt Bauskas novadu, lai pārliecinātos par vienošanās ievērošanu un sekmīgo ražas novākšanu. Vēlreiz atgādinu, ka tiek gaidīta informācija no katras zemnieku saimniecības par teritorijām, kurās darbi noslēgušies ātrāk nekā paredzēts,” aicina Viktors Valainis.

Iepriekš jau skaidrots, ka optiskā tīkla infrastruktūras būvniecība tiek veikta teritorijās, kas atrodas VAS "Latvijas Valsts ceļi" valdījumā, bet zemnieki mēdz apsēt laukus ne tikai sava īpašuma ietvaros, bet arī apsēj valsts autoceļu nodalījuma joslas, kurās paredzēts veikt būvdarbus. Tāpēc visas iesaistītās puses strādāja pie vienota kompromisa par iespēju ļaut zemniekiem paveikt ražas novākšanas darbus līdz būvniecības uzsākšanai.

Informācijai par projektu:

Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta “Nākamās paaudzes elektronisko sakaru tīklu attīstība lauku reģionos” ietvaros kopumā plānots izveidot 176 piekļuves punktus un izbūvēt aptuveni 1900 km optisko kabeļu līnijas. Projekta īstenošanas gaitā jau izbūvēta 1017 km kabeļu kanalizācija, 945 km optisko kabeļu līnijas un 69 piekļuves punkti. Projekta mērķis ir vienlīdzīgas pieejamības  nodrošināšana ātrgaitas internetam visā Latvijas Republikas teritorijā, kā rezultātā tiktu samazināta tā saucamā “digitālā plaisa” starp pilsētām un laukiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana