Zināšanas saimniekošanai

Bakteriālās iedegas izplatība

Dace Ūdre, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)
08.10.2014

Šogad ir bijuši īpaši labvēlīgi laika apstākļi - karsta un mitra vasara, augļkoku bīstamās slimības bakteriālās iedegas (Erwinia amylovora) attīstībai, tā Latvijā konstatēta astoņās vietās, kur piemēroti fitosanitārie pasākumi un noteikta trīs kilometru buferzona:

• Sesavas pagastā, Jelgavas novadā (iepriekšējā gada perēklī) piemājas dārzā,

• Ozolnieku pagastā Ozolnieku novadā (iepriekšējā gada perēklī) apstādījumos gar dzelzceļu,

• Olainē apstādījumos gar dzelzceļu,

• Vilces pagastā, Jelgavas novadā (iepriekšējā gada perēklī) komercdārzā,

• Slampē (iepriekšējā gada perēklī) pilsētas ceļmalas apstādījumos,

• Rumbulā, Stopiņos, Stopiņu novadā piemājas dārzā;

• Medzes pagastā, Grobiņas novadā piemājas dārzā;

• Jūrmala, Mellužos piemājas dārzā.

Pateicoties plašiem informatīvajiem pasākumiem, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) šogad saņēmis lielu sabiedrības atsaucību un sapratni. Iedzīvotāji aktīvi informējuši par iespējamiem ar bakteriālo iedegu inficētiem kokiem, zvanot gan uz VAAD uzticības tālruni (15 zvani), gan informējot reģionālās nodaļas un Augu karantīnas departamentu. Visos gadījumos veiktas pārbaudes, nepieciešamības gadījumā noņemti paraugi. Pastiprināta uzmanība un teritorijas apsekojumi veikti iepriekšējā gada bakteriālās iedegas perēkļu buferzonas.

2014.gada augu veģetācijas periodā (no maija līdz septembra vidum) VAAD inspektori kopumā veikuši 1593 pārbaudes (par 448 pārbaudēm vairāk kā pērn), noņemti 1066 augu paraugi, no tiem 27 paraugos konstatēta bakteriālā iedega. VAAD pieņemti 10 lēmumi par fitosanitāro pasākumu piemērošanu, tas nozīmē 242 koku iznīcināšanu, tajā skaitā 122 ābeļu, 52 bumbieru, 52 vilkābeļu, 15 krūmcidoniju un viena pīlādža, kā arī 580 m vilkābeļu dzīvžoga, 27 metri konrinšu dzīvžoga un 84 vilkābeļu sējeņu iznīcināšanu.

Bakteriālo iedegu buferzonā noteikti ierobežojumi - bakteriālo iedegu saimniekaugu (bumbieres, ābeles, pīlādžu, klintenes u.c.) ziedēšanas periodā un vismaz divas nedēļas pēc augu ziedēšanas beigām, aizliegts pārvietot bišu stropus.

Augu aizsardzības likums paredz, ka persona var saņemt kompensāciju par tai uzdoto fitosanitāro pasākumu izpildi MK 24.02.2009. noteikumu "Kārtība, kādā piešķir kompensāciju par fitosanitāro pasākumu izpildi" noteiktajā kārtībā.

Bakteriālā iedega (Erwinia amylovora) ir ļoti bīstama augļkoku slimība, kas var izpostīt līdz pat 80% no augļu dārza stādījuma. Inficēties var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, kas pārsvarā ir Latvijas augļkopībai nozīmīgas augu sugas.

Labvēlīgos apstākļos baktērija ātri izplatās un ir grūti ierobežojama, un inficētie augi dažu sezonu laikā aiziet bojā. Bakteriālā iedega kā augu karantīnas organisms ir jāiznīcina, kā arī jāiznīcina ar šo slimību inficēti un iespējami inficētie augi. Bakteriālā iedega Latvijā pirmo reizi tika konstatētas 2007.gada jūlijā, un tika veiksmīgi ierobežota ar stingriem fitosanitārajiem pasākumiem. Lai nepieļautu slimības izplatīšanos stādaudzētavās un dārzos ārpus inficētajām teritorijām, ir svarīgi laikus konstatēt perēkļus un iznīcināt inficētos un iespējami inficētos saimniekaugus.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)

x

Paroles atgadināšana