Zināšanas saimniekošanai

Par kūlas dedzināšanu uz lauksaimniecības zemēm LAD pērn piemērojis 6430 eiro sodu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
17.03.2015

Pagājušajā gadā par kūlas dedzināšanu uz lauksaimniecības zemēm Lauku atbalsta dienests (LAD) piemērojis kopumā 6430 eiro naudas sodu, savukārt zemju īpašniekiem jārēķinās, ka līdzīgi sodi tiks piemēroti arī šogad, aģentūrai LETA sacīja LAD pārstāve Kristīne Ilgaža.

"LAD arvien ņem vērā kūlas dedzināšanas faktu. Ugunsdzēsēji informē dienestu par tām zemes platībām, kur notikusi kūlas dedzināšana, LAD speciālisti klātienē vēlreiz apseko šīs vietas un konstatē, vai ugunsgrēks bijis uz lauksaimniecības zemes vai nē. Ja tā patiešām ir, lauksaimniekam, ja viņš piesakās atbalsta maksājumu saņemšanai, piemēros sankcijas," sacīja Ilgaža.

Tāpat viņa norādīja, ka 2014.gadā bija 158 gadījumi, kad LAD ir ņēmis vērā kūlas dedzināšanu.

"Kopumā tās bija 884,87 hektāru lielas platības, savukārt kopējā soda naudas summa bija 6430 eiro," norādīja LAD pārstāve.

Kā ziņots, aizvadītajās brīvdienās Latvijā reģistrēti 334 pērnās zāles jeb kūlas ugunsgrēki, kuros nodegušas arī vairākas ēkas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un administratīvi sodāma. Tā apdraud cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību. Kūlas dedzināšanas rezultātā izdeg lauki, nodeg ēkas un cieš vai pat iet bojā cilvēki, šī sērga arī nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana