NVO ziņas

Polijas ministrs Savickis atbalsta J. Dūklavu: ES jāmaina līdzšinējā tiešmaksājumu sistēma

Aija Zariņa, AgroPols
25.03.2010

„Ir jāpanāk jaunas sistēmas izveidošana. ES līmenī ir jānosaka citi, objektīvi un reālo situāciju raksturojoši rādītāji un kritēriji tiešo maksājumu aprēķināšanā. Nav pareizi arī turpmāk ņemt vērā tikai katras valsts vēsturiskos ražošanas rādītājus. Situācija šajos gados ir tik būtiski mainījusies, ka ir ļoti grūti paskaidrot lauksaimniekiem, kāpēc tiešmaksājumos joprojām saņemam vismazāk”, atzina J.Dūklavs.


25. martā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Polijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministru Mareku Savicki, lai pārrunātu Latvijas un Polijas viedokļus   Kopējās lauksaimniecības politikā (KLP) pēc 2013. gada un informētu par situāciju galvenajās lauksaimniecības nozarēs. 

Apspriežot gaidāmās norises pēc 2013. gada, ministri atzina, ka abām valstīm svarīgākais ir panākt, lai tiktu pārskatīts jautājums par tiešajiem maksājumiem,  jo līdzšinējā sistēma Eiropas Savienības (ES) tiešo maksājumu aprēķināšanā ir visnotaļ nevienlīdzīga un diskriminējoša.

„Ir jāpanāk jaunas sistēmas izveidošana. ES līmenī ir jānosaka citi, objektīvi un reālo situāciju raksturojoši rādītāji un kritēriji tiešo maksājumu aprēķināšanā. Nav pareizi arī turpmāk ņemt vērā tikai katras valsts vēsturiskos ražošanas rādītājus. Situācija šajos gados ir tik būtiski mainījusies, ka ir ļoti grūti paskaidrot lauksaimniekiem, kāpēc tiešmaksājumos joprojām  saņemam vismazāk”, atzina J.Dūklavs.

„Ja nekas netiks mainīts, tad pēc dažiem gadiem jauno dalībvalstu lauksaimnieki vairs nespēs konkurēt ES kopējā tirgū.  Tas būtu tiešām traģiski, tāpēc, lai šādu situāciju nepieļautu, visām jaunajām dalībvalstīm jādarbojas vienoti”, sacīja M.Savickis un piebilda, ka pēc neilga laika šīm valstīm vajadzētu atkārtoti Eiropas Komisijai sniegt savus priekšlikumus un raudzīties, lai tie tiktu ņemti  vērā un atspoguļoti attiecīgos dokumentos.

Savukārt J.Dūklavs atzīmēja, ka  Zemkopības ministrija šo  jautājumu  risināšanā uzsākusi aktīvu sadarbību arī ar  Latvijas pārstāvjiem, deputātiem Eiropas Parlamentā, jo pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā arī Eiropas parlamentārieši tagad ir tiesīgi lemt par lauksaimniecības jautājumiem. „Tas mums varētu būt labs atbalsts un spēks”, piebilda J.Dūklavs. Lai šo sadarbību vēl vairāk aktualizētu, paredzēts, ka aprīlī Latvijā darba vizītē ieradīsies Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas deputāti.
 Sarunas laikā ministri  apmainījās ar  viedokļiem par  situāciju piena nozarē. Poļu lauksaimniecības ministrs atzina, ka Polijā piensaimniecība ir kā „šūpoles” – ir brīži, kad tai sokas labi un tai ir augšupeja un nereti atkal tā krīt lejup.  Piemēram, aizvadītā gada oktobrī un novembrī bija vērojams piena iepirkumu cenu kāpums, taču jau šā gada janvārī un februārī cenas tikpat ātri samazinājās.

Savukārt, lai risinātu dažādus jautājumus, kas saistīti ar pārtikas produktu tirdzniecību un eksportu, M. Savickis ierosināja organizēt tikšanos  Latvijas un Polijas uzņēmējiem, lai šīs tirdzniecības iespējas paplašinātu un tās būtu abpusēji izdevīgas. Polijas lauksaimniecības ministrs arī piebilda, ka Latvijas uzņēmēji laipni gaidīti dažādos Polijā organizētajos gada tirgos. Tie lauksaimnieku vidū esot ļoti populāri un labi apmeklēti.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana