Mežs

Pēdējos mēnešos apliecinājumos koku ciršanai uzrādītais plānotais ciršanas apjoms bez lielām izmaiņām

Aija Zariņa, AgroPols
02.03.2012

2012. gadā no 1. līdz 31. janvārim meža īpašnieku un tiesisko valdītāju izņemtajos apliecinājumos* koku ciršanai uzrādītais plānotais koksnes ciršanas apjoms ir 2,28 milj. kubikmetru (valsts mežos** – 1,63 milj. kubikmetru, pārējos mežos*** 0,65 milj. kubikmetru).


2012. gadā no 1. līdz 31. janvārim meža īpašnieku un tiesisko valdītāju izņemtajos apliecinājumos* koku ciršanai uzrādītais plānotais koksnes ciršanas apjoms ir 2,28 milj. kubikmetru (valsts mežos** – 1,63 milj. kubikmetru, pārējos mežos*** 0,65 milj. kubikmetru), informēja Valsts Meža dienesta (VMD) pārstāvji. Salīdzinājumam – iepriekšējos divos mēnešos ir bijis apmēram tāds pats apliecinājumos koku ciršanai uzrādītais plānotais koksnes ciršanas apjoms - 2011. gada decembrī izņemtajos apliecinājumos koku ciršanai uzrādītais plānotais koku ciršanas apjoms bija 2,31 milj. kubikmetru (valsts mežos – 1,37 milj. kubikmetru, pārējos mežos – 0,94 milj. kubikmetru) , bet novembrī tas bija 2,21 milj. kubikmetru (valsts mežos 1,43 milj. kubikmetru, pārējos mežos – 0,78 milj. kubikmetru).

Ir mainījusies uzskaites sistēma par izsniegtajiem apliecinājumiem koku ciršanai, jo no 2011. gada apliecinājuma koku ciršanai darbības laiks ir trīs gadi.  Līdz 2011. gadam apliecinājuma darbības laiks bija viens kalendārais gads, tāpēc janvārī parasti bija ievērojami lielāks izņemto apliecinājumu skaits, jo apliecinājuma darbības laiks beidzās 31. decembrī un 1. janvārī jau bija nepieciešams jauns apliecinājums, lai varētu turpināt vai uzsākt koku ciršanu.

Līdz ar to tiešs salīdzinājums par plānoto koku ciršanas apjomu ar iepriekšējo gadu attiecīgajos periodos uzrādīto plānoto koku ciršanas apjomu ir neobjektīvs, jo apliecinājumu koku ciršanai darbības laiks trīs gadi nozīmē, ka apliecinājumos norādīto koksnes apjomu meža īpašnieks var cirst trīs gadu laikā – katru gadu nedaudz vai arī otrajā, vai trešajā apliecinājuma darbības gadā.

Plānotais koku ciršanas apjoms, kas uzrādīts 2011. gadā izņemtajos apliecinājumos koku ciršanai ir 22, 57 milj. kubikmetru, t.i., vidēji mēnesī plānotais ciršanas apjoms bija 1,88 milj. kubikmetru (valsts mežos vidēji 1,05 milj. kubikmetru mēnesī, pārējos mežos – 0,83 milj. kubikmetru mēnesī), bet 2010. gadā vidēji mēnesī plānotais ciršanas apjoms bija 1,42 milj. kubikmetru (valsts mežos vidēji mēnesī – 0,81 milj. kubikmetru, pārējos mežos vidēji mēnesī – 0,61 milj. kubikmetru).

Piezīmes: *Apliecinājumā koku ciršanai tiek uzrādīts plānotais koku ciršanas daudzums. Tas nenozīmē, ka tāds apjoms tiešām tiks izcirsts, jo, piemēram, apliecinājumu var izņemt, bet ieplānoto platību kādu apsvērumu dēļ var arī nenocirst.

** valsts meži– a/s „Latvijas valsts meži”, Vides, Izglītības, Aizsardzības ministrijas apsaimniekošanā esoši meži,  zinātniskie meži

***  pārējie meži– privāto meža īpašnieku, pašvaldību, baznīcu  u.c. meži.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana