Mežs

Gan lauksaimniecībā izmantojamās, gan meža zemes īpašniekiem ir vienots mērķis

Ilze Vabole, AgroPols
13.11.2012

12. novembrī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar meža un lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Meža nozares pārstāvji lauksaimniekus iepazīstināja ar savu redzējumu par meža nozares stratēģiju tālākai attīstībai.

Meža īpašnieku biedrības priekšsēdētājs Arnis Muižnieks informēja, ka mežsaimniecības nākotnes trīs pamatmērķi ir meža zemes produktivitātes un rentabilitātes paaugstināšana, mērķtiecīga uz zināšanām balstīta zemes izmantošana un prognozējamas un ilgtspējīgas apaļkoksnes resursu plūsmas vietējai kokrūpniecībai nodrošināšana. Meža nozares pārstāvji arī izklāstīja iecerētos pasākumus, kā šos mērķus sasniegt.

Meža nozares un lauksaimniecības pārstāvji bija vienisprātis, ka gan lauksaimniecībā izmantojamās, gan meža zemes īpašniekiem ir vienots mērķis – efektīvāka un rentablāka zemes izmantošana. Jo lielākajai daļai zemes īpašnieku pieder gan lauksaimniecības, gan meža zeme.

Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvji uzsvēra, ka nav vēlama lauksaimniecībā izmantojamās zemes apmežošana. Taču citu līdz šim lauksaimniecībā un mežsaimniecībā neizmantoto zemi, piemēram, to, kurā ir zema auglība vai kādu citu iemeslu dēļ lauksaimnieciskā darbība nav iespējama vai ir nerentabla, būtu lietderīgi apmežot.

Latvijas Kokrūpniecības federācijas prezidents Juris Biķis uzsvēra, ka meža jomā jādomā ilgtermiņā – ieguldot meža audzēšanā, rezultāts kokrūpniecībā Latvijas ekonomikā kopumā būs pēc vairākiem gadu desmitiem. Bet, jo ilgāk zeme netiks racionāli izmantota, jo ilgāk lauku ilgtspējīga attīstība tiks bremzēta.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana