Politiskā pārvaldība

Ingmārs Pūķis: kāpēc atpaliekam no Lietuvas un Igaunijas?

Ingmārs Pūķis, Twitter
22.06.2022

Kāpēc "atpaliekam no Lietuvas un Igaunijas" (vai taml.)? Ir dažas lietas, kuras gribas izcelt jau ilgstoši (ne vienīgās): - darba tirgū nekonkurētspējīga valsts pārvalde - normatīvisma vēzis - partiju neesamība - izglītības sistēma Neliels "pavediens" par godu Līgo un Dzimtenei:

Darba tirgū nekonkurētspējīga valsts pārvalde:

Visi vienmēr ir daudzinājuši, ka valsts pārvaldi ir jāmazina. Visi "zin", ka ierēdnis ir liekēdis, neko "neražo". Attiecīgi gadiem atalgojums valsts pārvaldē ir nekopts. Klasisks populisms, kas ir novedis pie šādas ainas:

Image

Saņemam tādu valsts pārvaldi, kā paši gadiem esam populistiski balsojuši.

Mēs nemaksājam, viņi nestrādā :). Un turpinam atpalikt no EE<. Mazliet vispārinot - ministrijās amatos, kas nav vadītājs, var atļauties strādāt vai jaunieši, vai cilvēki gados (jo nav jāuztur bērni?):

Image

Te svarīgi piezīmēt, ka nav divu vienādu Ministriju. Tās atšķiras tāpat kā uzņēmumi - ir komandas, kas sapulcē priecīgus jauniešus un dara brīnumus. Jaunieši tur nepaliek ilgi un izmantot šo kā labu pirmo darbu, lai katapultētos darba tirgū. Domāju, ļoti labs pielāgojums.

Normatīvisma vēzis: Neskaitāmas darba grupas cauri eoniem tiekas (arī ir gadijies) un spriež (ar krāšņiem piemēriem) par normatīvismu valsts pārvaldē. Ierēdnis ir ne tikai slikti atalgots, bet arī sistemātiski iebiedēts. Ģermāniska ordnunga un latviskās zagļu ķeršanas vienība.

Spilgts piemērs COVID pirmsākumos - atlikušas dažas dienas, līdz slimnīcās beigsies maskas. Jaunieši sasparojas, "nogriež stūrus", uzņemas riskus, atlido maskas. Nūu un tad vairākus mēnešus Dombura kungs tos vajā ar taisnā naidā zvērojošo analītisku skatienu. Turpinam atpalikt. 

Googlējot par normatīvismu uzdūros tēva (ha!) sagatavotiem priekšlikumiem (2018.) no LPS -> valdībai, ko iesākt (sākumam būtu jauki):

Image

Partiju neesamība. Partijas ar dažiem simtiem biedru nav partijas. Izliekamies, ka mums ir demokrātija. Bet partiju nav. (Runā, ka partijām tā ir laikam ērtāk, jo mazāk brīnumu vēlot Valdes) Partiju "štelle" diezko negāja arī Pirmajā Republikā. Mentalitāte?

Toties balsojam par personībām.. Neesmu politologs (to mums krietni daudz). Varbūt vajag legalizēt, ka no katra apgabala balotējas konkrēts deputāts un to "partiju" rotaļu izbeidzam? Būs vairāk atbildības un mazāk ēnu. (šis, protams, ir naivisms un noraušos krietni) 

Izglītības sistēma. Smuki dziedam & skrienam, bet ar saskaitīšanu ķibele.

Image

Vienlaikus uz vienu skolotāju mums ir daudz par maz knēveļu (veca bilde gan). Tātad zemas algas, maza konkurence, zema kvalitāte. Te ir kolosālas iespējas digitalizācijai, kas ļautu gan mazināt skolotāju skaitu (audzēt algas), gan kāpināt kvalitāti.

Image

Twitter

x

Paroles atgadināšana