Citas ziņas sadaļā
Pakļausies milžu diktātam
Eiropas Komisija sāk sabiedrisko apspriešanu par kopējās lauksaimniecības politikas nākotni
Par jauno Eiropas Parlamenta prezidentu ievēl Antonio Tajāni
Precizēta ĀCM riska zonu teritorija Baltijā un Polijā
EK atbalsta Latvijas ierosinājumu par ĀCM riska zonu pārveidošanu
Tikšanās laikā Varšavā iezīmē turpmāko rīcību Āfrikas cūku mēra ierobežošanai
Latvijai izdodas būtiski uzlabot zvejas iespējas Baltijas jūrā, salīdzinot ar EK piedāvājumu
EP deputāti: Parīzes Klimata līguma Pusēm vēl vairāk jāsamazina izmeši
Materiāli saskarē ar pārtiku un to radītie riski veselībai: vajadzīgi stingrāki ES drošības noteikumus
EP deputāti dod "zaļo gaismu" Parīzes Klimata līgumam, lai tas varētu stāties spēkā
Briseles koridoros lemj par mumsES likumdevēji noraida krāsu sistēmas marķējumu pārtikaiAgnese Krieviņa, AgroPols
19.03.2010 Eiropas Parlamenta pārstāvji noraidījuši aicinājumu ieviest ES līmeņa obligāto luksafora gaismas tipa marķējumu pārtikai, tādējādi lielā mērā sarūgtinot Eiropas patērētāju un veselības grupas. Balsojot par Eiropas Komisija priekšlikumu apvienot pašreizējās ES likumdošanas normas par pārtikas marķējumu un uzturvērtību vienā regulā, Parlamenta pārstāvji uzskatījuši, ka galvenā informācijā par uzturvērtību (enerģētiskā vērtība, tauki, ogļhidrāti, cukura un sāls daudzums) ir jāuzrāda marķējumā, kas atrodas produkta priekšpusē. Obligātajā sarakstā iekļautas arī olbaltumvielas, šķiedrvielas un trans-tauki (sliktie tauki). Tāpat Parlamenta locekļi papildu pievienojuši specifiskus noteikumus enerģētiskās vērtības norādīšanai, uzskatot, ka tā ir patērētājiem visnozīmīgākā informācija. Šai regulai jānosaka tikai vispārējie principi uzturvērtības norādīšanai un tā nenosaka kādu konkrētu sistēmu, tādējādi ļaujot katrai dalībvalstij lemt par saviem konkrētākiem marķēšanas noteikumiem. Viens no skaidrojumiem krāsu sistēmas nepiemērotībai ir tā pārlieku vienkāršotība, norādot, ka pie pašreizējā priekšlikuma cukuru nesaturošie atspirdzinošie dzērieni varētu iegūt zaļās gaismas marķējumu, savukārt dabīgā sula iegūtu sarkanās krāsas jeb brīdinājuma marķējumu, jo satur glikozi. Līdz ar to uzturvērtības saraksts vislabākā veidā nodrošina patērētājus ar nepieciešamo informāciju. Taču krāsu sistēmas atbalstītāji solās turpināt vākt atbalstu tās ieviešanai, uzskatot, ka iedzīvotāji vēlas šāda veida informāciju, jo tā ļauj vieglāk izdarīt pārdomātus pirkumus, kā arī veselības speciālisti ir pārliecināti, ka tā ļautu labāk cīnīties pret aptaukošanos, sirds slimībām un diabētu. Avots: EurActiv, 17.03.2010. |