Citas ziņas sadaļā
Pakļausies milžu diktātam
Eiropas Komisija sāk sabiedrisko apspriešanu par kopējās lauksaimniecības politikas nākotni
Par jauno Eiropas Parlamenta prezidentu ievēl Antonio Tajāni
Precizēta ĀCM riska zonu teritorija Baltijā un Polijā
EK atbalsta Latvijas ierosinājumu par ĀCM riska zonu pārveidošanu
Tikšanās laikā Varšavā iezīmē turpmāko rīcību Āfrikas cūku mēra ierobežošanai
Latvijai izdodas būtiski uzlabot zvejas iespējas Baltijas jūrā, salīdzinot ar EK piedāvājumu
EP deputāti: Parīzes Klimata līguma Pusēm vēl vairāk jāsamazina izmeši
Materiāli saskarē ar pārtiku un to radītie riski veselībai: vajadzīgi stingrāki ES drošības noteikumus
EP deputāti dod "zaļo gaismu" Parīzes Klimata līgumam, lai tas varētu stāties spēkā
Briseles koridoros lemj par mumsSagatavots pieteikums Jāņu siera iekļaušanai ES nacionālo produktu reģistrāIlze Vabole, AgroPols
16.10.2014 Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) iesniedzis biedrības Siera klubs sagatavoto pieteikumu Eiropas Komisijā (EK) par Jāņu siera reģistrāciju ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Jāņi ir tradīcijām bagātākie latviešu svētki, kurus svin vasaras saulgriežos. Ar Jāņiem saistās daudzas tradīcijas vainagu pīšana, māju rotāšana ar jāņuzālēm, dziedāšana, ugunskuru kuršana un īpašu pārtikas produktu gatavošana. Jau 12. gadsimtā, vācu krustnešiem nonākot Baltijas jūras krastos, viņus pārsteidza Jāņu nakts svinību vērienīgums pie nakts tumsā liesmojošiem ugunskuriem. Neatņemama svētku sastāvdaļa Jāņu naktī ir Jāņu siers. Jāņu siera pagatavošanas veids, receptūra, izskats, krāsa un garša nosaka tā tradicionālo raksturu, kurš ir nemainīgi saglabājies daudzu gadu desmitu, pat simtu laikā. Jāņu siers ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes: piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. Jāņu sieru gatavo no piena un biezpiena, to karsējot sūkalu atdalīšanai, pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot līdz viendabīgas konsistences ieguvei. Pašlaik ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti 719 produkti, Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā 656 produkti, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā 63 produkti, tostarp reģistrēti arī divi Latvijas produkti sklandrausis un salināta rudzu rupjmaize. Vēl reģistrācijas process patlaban notiek: Pārtikas kvalitātes shēmas tika izveidotas ar mērķi palīdzēt ražotājiem sniegt informāciju patērētājam par produkta īpašībām, ko rada ģeogrāfiskā vide ar tai raksturīgajiem dabas un cilvēciskajiem faktoriem, to tradicionālo izcelsmi vai reputāciju. Tā ir iespēja ražotājiem produkta marķēšanā izmantot ES labi atpazīstamas norādes, nodrošināt intelektuālā īpašuma aizsardzību, paaugstināt konkurētspēju, pretendēt uz valsts atbalstu, kā arī patērētājiem ir garantija par produkta īpašo kvalitāti, jo shēmas kontrolē un uzrauga PVD. Vairāk informācijas par šiem Latvijas unikālajiem pārtikas produktiem rodams ZM mājaslapā. |