Ziņas no biznesa

Spilva gada laikā kāpinājusi darba ražīgumu par 43%

Ieva Mārtiņa, Dienas Bizness
21.12.2009

Laikrakstā "Dienas Bizness" vēstīts, ka augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmums Spilva šogad, veicot daudzus pasākumus, spējis palielināt darba ražīgumu par 43%. To Latvijas Bankas rīkotajās ekspertu sarunās Deflācija kā konkurētspējas atgūšanas faktors un tālākās attīstības priekšnoteikums atzina Spilvas valdes priekšsēdētāja Lolita Bemhena.

Rezultātā, šogad 9 mēnešu laikā, strauji reaģējot uz situācijas izmaiņām ekonomikā, Spilva spēja saglabāt peļņas maržu pērnā gada līmenī.

Tiesa, L. Bemhena atzina, ka pēdējie gada mēneši nav spīdoši, jo izveidotās rezerves sāk beigties, bet kritums patēriņa tirgū lielāks nekā iespējams nosegt ar resursiem, tādējādi apgrozījums un peļņa samazinājušies par 17%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

L. Bemhena atzina, ka 2008. gada beigās uzņēmums daļēji zaudēja Krievijas, Ukrainas eksporta tirgus un uzņēmuma vadība saprata, ka Spilvai «varētu būt finanšu problēmas», tomēr lai nezaudētu savu konkurētspēju, uzņēmums izstrādāja «peļņas aizsardzības plānu».

Spilvas

vadītāja stāstīja, ka uzņēmumā tika realizēti ļoti grandiozi darbi: no gada sākuma veica redizainu (ražošanas produktivitātes uzlabošanai), samazinājām cilvēku resursus (tostarp par 30% samazinātas darbinieku izmaksas), nolēmām iesaldēt mārketinga izmaksas 2008. gada līmenī, kā arī iesaldēt investīcijas 75% no nolietojuma. Faktiski optimizācija un darbības efektivitātes palielināšana notika visos līmeņos. Runājot par algu samazinājumu, L. Bemhena atzina, ka šobrīd uzņēmuma mērķis ir darbiniekiem saglabāt esošo algu līmeni, proti, «atalgojums, kas negrauj cilvēka pašcieņu».

Dienas Bizness

x

Paroles atgadināšana