Ziņas no biznesa

Augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmums "Kronis" nākamgad būvēs jaunu ražošanas cehu

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
21.01.2010

Augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmums SIA "Kronis" 2011. gadā būvēs jaunu ražošanas cehu, kurā plāno investēt 0,5 miljonus latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma direktors Aivars Svarenieks.

Viņš stāstīja, ka jaunā ražošanas ceha būvniecībai tiks piesaistīti Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļi un uzņēmums jau ir saņēmis projekta apstiprinājumu. Plānots, ka jaunā ražotne ekspluatācijā tiks nodota 2011. gada vasarā.

Esošā "Kroņa" pārtikas ražotne kopš 1964. gada ir izvietota Zemgales centrālajā daļā, netālu no Bauskas, taču tā jau ir morāli novecojusi, lai varētu strādāt atbilstoši ES prasībām un piedāvāt produkciju arī Krievijas tirgum.

"Jaunajā ražotnē turpināsim ražot arī zaļos zirnīšus, ko pašlaik darām vienīgie valstī, tāpat tiks saglabāts arī pārējo dārzeņu konservu, mērču, ievārījumu, sulu sortiments, ko pazīst mūsu pircēji. Ir atsevišķi produkti, kurus mēs esam iemācījušies ražot ļoti labi ne tikai vietējam, bet arī eksporta tirgum, tāpēc mums šī jaunā ražotne ir ļoti nepieciešama," stāstīja Svarenieks.

Pērn uzņēmuma apgrozījums ir samazinājies par aptuveni 12%, arī peļņa būs mazāka kā 2008. gadā. Visbūtiskāk samazinājusies to produktu realizācija, kas tiek ražota viesnīcu un restorānu jeb HORECA sektoram. Pagājušajā gadā uzņēmums tirgum piedāvāja vairākus jaunus produktus, tostarp arī krīzes zupas, kuras gan sevi neesot attaisnojušas. Uzņēmuma direktors prognozē, ka šogad situācija vietējā tirgū neuzlabosies. "Būsim priecīgi, ja izdosies saglabāt tādus pašus ražošanas un realizācijas apjomus kā pagājušajā gadā," piebilda Svarenieks.

Aptuveni 5% no saražotās produkcijas uzņēmums eksportē uz Lietuvu, Igauniju, kā arī atsevišķiem tirdzniecības tīkliem Īrijā un Anglijā.

Šogad "Kroņa" mērķis ir ieiet Krievijas tirgū, tāpēc jau februārī uzņēmums atkal dosies uz pārtikas izstādi Maskavā, kur bijis arī pagājušā gada septembrī, ar cerību, ka izdosies atrast sadarbības partnerus. Tiek plānots sertificēt ražotni atbilstoši Krievijas tirgus prasībām, jo uzņēmumā tiek ražoti tādi produkti, kuriem būtu labs noiets Krievijas tirgū.

Kā ziņots, "Kronis" apgrozījums 2008. gadā bija 1,5 miljoni latu, bet peļņa - 30 000 latu. Pērn "Kronis" ieguva Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas jeb Zaļās karotītes sertifikātu.

Uzņēmums ražo aptuveni 50 produkcijas veidus, no kuriem populārākie ir zaļie zirnīši, marinēti gurķi, dažādas sulas un nektāri pudelēs un dzērvenes pūdercukurā, galvenokārt izmantojot Latvijas zemnieku izaudzētos dārzeņus, augļus un ogas.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana