Citas ziņas sadaļā
Vadošie Latvijas kooperatīvi Latraps un VAKS izveidojuši jaunu uzņēmumu ASNS Ingredient ar mērķi Jelgavā būvēt dzelteno zirņu proteīna ražotni
«Latraps» sadarbībā ar vācu «Pfeier & Langen» attīstīs zirņu proteīna ražotni Jelgavā
SCE E-Piim jaunā rūpnīca sākusi darbu. Un Orklas jaunā cepumu fabrika arī
LATRAPS spēks aug augumā
Lauksaimnieku kooperatīvi pērk ostas termināli
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Ziņas no biznesaES nacionālo produktu reģistrā varētu iekļaut arī Rucavas balto sviestuIngrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
04.02.2016 Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) paziņojis par reģistrācijas procedūras sākšanu Eiropas Savienības aizsargātai ģeogrāfiskās izcelsmes norādei Rucavas baltajam sviestam, aģentūra LETA informēja PVD pārstāvji. Ar baltā sviesta gatavošanu Latvijā nodarbojas Rucavas Tradīciju klubs, šis sviests no pārējiem atšķiras ar īpašu kulšanas metodi un ir īpaši vijīgs un smaržīgs. PVD 2015.gada 13.novembrī saņēma Rucavas novada domes iesniegumu par aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes reģistrāciju produktam "Rucavas baltais sviests". Pēc nepieciešamās dokumentācijas sakārtošanas šā gada 1.februārī PVD pieņēma lēmumu sākt reģistrācijas procedūru produkta dokumentācijas virzīšanai izskatīšanai Eiropas Komisijā (EK). Tas nozīmē, ka viena mēneša laikā pēc pieteikuma publicēšanas PVD mājaslapā jebkura persona var iesniegt iebildumu paziņojumu par Latvijā ražota produkta reģistrāciju aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā, nosūtot to PVD. Savukārt uzreiz pēc tam PVD gatavos dokumentāciju pieprasījuma iesniegšanai EK. Kā ziņots, ES nacionālo produktu reģistrā jau iekļauti Latvijas nacionālie ēdieni sklandrausis, salināta rupjmaize, Carnikavas nēģi, Latvijas pelēkie zirņi, kā arī Jāņu siers. Kā ziņots, patlaban Eiropas Savienības (ES) Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti vairāk nekā 700 produkti, no tiem Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā ir apmēram 600 produkti, tostarp Latvijas pelēkie zirņi, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā - vairāk nekā 60 produkti, kuru vidū arī sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize un Carnikavas nēģi. Uz ES preču zīmi var pretendēt tikai tādi ES valstu pārtikas produkti, kas tradicionāli tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Šī preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda - šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam. Līdz šim preču zīme Eiropā piešķirta virknei produktu, no kuriem Latvijā zināmākie ir Itālijas svaigais siers "Mozzarella" un "Pizza Napoletana", Spānijā ražotais īpašos apstākļos žāvētais šķiņķis "Jamon Serrano", kā arī Beļģijas augļu alus "Kriek". Preču zīmi EK piešķīrusi arī Lietuvas tradicionālajam ēdienam skilandim - cūkas kuņģī pildītai kapātai gaļai. |