Zināšanas saimniekošanai

Valsts uzraudzības dienesti brīdina patērētājus par veselības riskiem

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
18.05.2011

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), Veselības inspekcija (VI) un Zāļu valsts aģentūra (ZVA) aicina iedzīvotājus neiegādāties nezināmas izcelsmes augu preparātus, kuru iedarbība un kvalitāte nav zināma un, pirms iegadāties, pārliecināties, vai tie ir reģistrēti PVD vai ZVA. Šādu produktu sastāvā var būt ne tikai neatļautās vielas vai augi, kas var nopietni apdraudēt patērētāju veselību, bet nav prognozējamas arī to lietošanas sekas. Tāpat par jebkuru augu izcelsmes produktu lietošanu uzturā, īpaši ar profilaktisku vai ārstējošu nolūku, noteikti vispirms būtu jākonsultējas ar ģimenes vai ārstējošo ārstu, kuriem ir atbilstoša kompetence par ārstniecības augu vai to maisījumu dažādo ietekmi uz cilvēka organismu.

PVD nesen atklāja uzņēmēju, kas ražoja un izplatīja nereģistrētus augu izcelsmes produktus. Produkti tika lietoti uzturā un tādējādi, iespējams, ir nodarījuši produktu lietotājam reālu veselības kaitējumu. Uzņēmējs ilgstoši nodarbojies ar šo produktu ražošanu un izplatīšanu, taču nebija reģistrējies PVD pārtikas uzņēmumu reģistrā, tātad, darbojies nelegāli. Par šo pārkāpumu persona saukta pie administratīvās atbildības.

Tāpat netika atbilstoši izvērtēta un pamatota izplatīto produktu ražošanas tehnoloģija, kā arī netika objektīvi pierādīta šo produktu kvalitāte un nekaitīgums. PVD sodīja uzņēmēju par nelikumīgo darbību, pieprasot novērst konstatētās neatbilstības, tostarp preču marķējumā, produktu sastāvā, ražošanas tehnoloģijā u.c. Uzņēmējs brīdināts, ka turpinot nodarboties ar šādu praksi var nodarīt nopietnu kaitējumu citu cilvēku veselībai.

Šogad PVD vairākkārt saskāries ar to, ka Latvijas iedzīvotāji nepietiekami nopietni izvērtē iespējamos riskus veselībai, ko var nodarīt uzturā nekontrolēti lietoti augu izcelsmes produkti: piemēram, sasmalcināti ārstniecības augu maisījumi un tējas. Minētie produkti nav uzskatāmi par parastiem pārtikas produktiem, jo tos lieto kā piedevu uzturam. Tie klasificējami kā pārtika speciālam uzturam, piemēram, kā uztura bagātinātāji vai diētiskā pārtika un atsevišķos gadījumos, kā jaunā pārtika. Lai legāli noteiktu produkta statusu, ir jāveic produktu kvalitātes un nekaitīguma izvērtēšana un tie jāreģistrē PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centra attiecīgajos reģistros, kuros iekļautie produkti ir publiski pieejami (http://www.pvd.gov.lv). Produkti, kuri ir iekļauti reģistros, ir izvērtēti un droši, un to lietošana neapdraud patērētāju veselību. Neskatoties uz Latvijā noteikto kārtību, joprojām daļa uzņēmēju savu produktu statusa un darbības reģistrāciju nav veikuši. Turklāt daļu šo produktu nevarētu reģistrēt kā uztura bagātinātājus vai diētisko pārtiku, jo satur neatļautas vielas (farmaceitiskas vielas identiskā vai pat augstākā koncentrācijā nekā zālēs). Šie nereģistrētie produkti var būt potenciāli bīstami patērētāju veselībai.

Pārtikas preču marķēšanas noteikumi nosaka, ka preču marķējumā sniegtā informācija (tostarp arī mutvārdos), kā arī marķēšanā izmantotās metodes nedrīkst maldināt patērētājus par pārtikas preces raksturojumu, identitāti, īpašībām, sastāvu. Sniegtā informācija un marķēšanā izmantotās metodes pārtikas precei nedrīkst piedēvēt ārstnieciskas (dziednieciskas) vai slimības profilakses īpašības.

Savukārt, ja augu izcelsmes produkts ir ar ārstnieciskām īpašībām, ražotāja vai tā pārstāvja pienākums ir tās reģistrēt kā zāles Zāļu valsts aģentūrā (turpmāk tekstā – ZVA). Šādu produktu lietošanā, kuru sastāvā ir farmakoloģiski aktīvas vielas, jāievēro tāda pati piesardzība kā lietojot jebkuras citas zāles. Pacientam noteikti jāiepazīstas ar lietošanas instrukciju un jautājumu gadījumā jāvēršas pie ārsta vai farmaceita. Augu izcelsmes zāles var iegādāties tikai ZVA licencētās aptiekās. Par to, vai konkrētie preparāti reģistrēti kā zāles, iedzīvotāji var pārliecināties, apmeklējot ZVA mājas lapā pieejamo Latvijas Republikas Zāļu reģistru (http://www.vza.gov.lv). Latvijas zāļu reģistrā ir atrodams plašs augu izcelsmes zāļu klāsts, kurām ir klīniski pierādīta efektīva darbība noteiktu veselības traucējumu novēršanā, kā arī šīm zālēm ir Eiropas Savienības prasībām atbilstošs ražošanas process, kas nodrošina produkta labu kvalitāti. Pašreiz reģistrā ir iekļautas 130 augu izcelsmes un 9 tradicionāli lietotās augu izcelsmes zāles.

Arī Veselības inspekcija brīdina iedzīvotājus, ka tīmekļa vietnēs iegādājamie produkti, kuri tiek piedēvētas ārstnieciskas, nereti svaru samazinošas un potenci stimulējošas īpašības, var saturēt zāļu vielas, kas atzītas par bīstamām cilvēka veselībai.

Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti arī turpmāk, sadarbojoties ar Veselības inspekcijas un Zāļu valsts aģentūras speciālistiem, pievērsīs pastiprinātu uzmanību augu (t.sk. ārstniecības augu) izcelsmes produktu ražošanai un izplatīšanai, ar mērķi novērst iespējamo risku sabiedrības veselībai.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana