Zināšanas saimniekošanai

PVD aicina dzīvnieku turētājus sargāt mājdzīvniekus no kukaiņiem

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
20.05.2011

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina dzīvnieku īpašniekus pievērst īpašu uzmanību dzīvniekiem, jo tos apdraud dažādi asinssūcēji kukaiņi, kas sagādā dzīvniekiem sāpes, stresu un nereti arī nopietnus draudus to veselībai un dzīvībai.

Laižot dzīvniekus ganībās, vajadzētu ievērot asinssūcēju kukaiņu „aktīvo” periodu un pēc iespējas mazāk dzīvniekus laist ganībās tieši šajā laikā. Piemēram, knišļu "aktīvajā" periodā - maijā un jūnijā dzīvniekus ganībās vajadzētu laist dienas vidū un pa nakti līdz saules lēktam. Tāpat dzīvnieku īpašniekiem jābūt uzmanīgiem apmākušās un lietainās dienās, sevišķi ja ganības ir mitrās, ēnainās vietās. Ja novērojat knišļu masveida savairošanos, nelaidiet dzīvniekus ārā vispār!

Lai pasargātu mājdzīvniekus no asinssūcēju kukaiņu kodumiem, PVD aicina dzīvniekus, pirms izlaišanas ganībās, apstrādāt ar repelentiem jeb līdzekļiem, kas paredzēti kaitēkļu atbaidīšanai. Taču, pirms repelentu iegādāšanās, noteikti jākonsultējas ar veterinārārstu, jo to sastāvā var būt vielas, kuru lietošana produktīvajiem dzīvniekiem ir aizliegta!
Tā kā asinssūcēji kukaiņi vislabprātāk kož ķermeņa daļās, uz kurām ir maz apmatojuma – tesmenī, tad ieteicams iegādāties ziedes, kas ārstē tesmeņa iekaisumus. Taču, pirms ziedes iegādāšanās, noteikti jākonsultējas ar veterinārārstu.

Ja rodas aizdomas, ka dzīvnieku ir smagi sakoduši asinssūcēji kukaiņi, piemēram, knišļi, tad nogādājiet to (vēlams transportēt nevis dzīt) uz novietni vai zem nojumes, nekavējoties izsauciet veterinārārstu un rīkojieties pēc viņa norādījumiem!   

Pārtikas un veterinārais dienests aicina ikvienu dzīvnieku īpašnieku būt īpaši vērīgiem un atbildīgiem!

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana