Zināšanas saimniekošanai

PVD ieteikumi vasaras Saulgriežu svētkos un svētku brīvdienās

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
20.06.2011

Kā ikkatru gadu, arī šogad pienācis vasaras Saulgriežu svētku svinēšanas laiks, tāpēc Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina ikvienu līgotāju pievērst lielāku uzmanību pārtikas produktu iegādei un lietošanai uzturā. Neveidojiet nevajadzīgus pārtikas uzkrājumus! Esiet vērīgi un apdomīgi – vai pārtika, ko izvēlaties ir svaiga un vai varēsiet to atbilstoši saglabāt svaigu un drošu līgošanas laikā, kā to pareizi apstrādāt un patērēt.

Lai līgošana un atpūta svētku laikā izdotos, PVD iesaka sekojošus padomus:


• Pārtiku iegādājieties tikai drošās, legālās, tirdzniecības vietās, kur tiek ievēroti produktu uzglabāšanas temperatūras režīmi!
• Tirdzniecības vietā pārliecinieties par pārtikas produktu derīguma termiņiem un par produktu svaigumu (piemēram, produkta smarža, ārējais izskats, u.c.)!
• Neiegādāties pārtiku apšaubāmās vietās (uz ielām, māju pagalmos, ceļmalās u.c.), nelietojiet uzturā nezināmas izcelsmes pārtiku! Tā Jūs pasargāsiet sevi no dažādām infekcijas slimībām, tostarp arī no trihinelozes, kas bieži vien saistīta ar nelegāli iegūtas cūkgaļas lietošanu uzturā.
• Pēc iespējas īsākā laikā produktus nogādājiet mājās un nekavējoties ievietojiet aukstumā! Sargājiet pārtiku no piesārņojuma, t.sk. no vides piesārņojuma – putekļiem, ķīmiskām vielām u.c.
• Produktus, piemēram: jēlu gaļu, zivis, olas uzglabājiet un apstrādājiet atsevišķi no gatavajiem pārtikas produktiem! Produktu gatavošanai lietojiet tīru dzeramo ūdeni!
• Produktus, kas pirms lietošanas uzturā netiek termiski apstrādāti (dažāda veida salāti, aukstās uzkodas, saldie ēdieni, konditorejas izstrādājumi ar krēmu u.c.) neuzglabājiet ilgstoši istabas temperatūrā! Tajos ātri vairojas mikroorganismi, kas var kļūt par saindēšanās iemeslu.
• Dārzeņus un augļus pirms lietošanas uzturā rūpīgi nomazgājiet!
• Ja pēc pārtikas iegādes tūlīt dodaties piknikā, produktus ievietojiet aukstuma somās, kas paredzētas produktu pārvadāšanai nelielos daudzumos, līdzi ņemot arī pietiekošā daudzumā dzeramo ūdeni!
• Rūpīgi nomazgājiet dārzeņus un augļus ar dzeramo ūdeni! Nemazgājiet tos peldvietās vai citās ūdenskrātuvēs!
• Produktus no aukstuma somas izņemiet nelielos daudzumos un vajadzības gadījumā tos papildiniet!
• Ievērojiet personīgo higiēnu! Bieži un rūpīgi mazgājiet rokas, jo sevišķi pēc tualetes apmeklējuma, pirms un pēc katra ēdiena gatavošanas, pirms ēdiena baudīšanas. Sekojiet, lai to arī darītu bērni. Ja piknikā līdzi ir mazi bērni, tad rokas mazgājiet pirms un pēc autiņu maiņas.
• Ar vislielāko atbildību gatavojiet svētku galdu sev un saviem viesiem!
• Rūpīgi cepiet un vāriet pārtikas produktus pirms to lietošanas uzturā. Īpašu uzmanību pievērsiet gaļas cepšanai. Tā ir kārtīgi jāizcep, lai to pārgriežot uz pusēm, vidū nav asiņu.


Saindēšanas gadījumā nekavējoties ir jāgriežas pēc palīdzības pie ārsta, jo tikai ārsts ir spējīgs noteikt diagnozi un piemērotu ārstēšanu.


Ja pārtikas tirdzniecības vietās novērojat pārkāpumus, zvaniet uz PVD uzticības tālruni – automātisko atbildētāju – 67027402. Zvanot pa šo telefonu, Jūs varat atstāt precīzu paziņojumu par to, kurā vietā produkts iegādāts, kas tas ir par produktu un kas ir izraisījis pircēja neapmierinātību, kā arī vēlams norādīt pārtikas uzņēmuma nosaukumu, adresi un citu detalizētāku informāciju. PVD inspektori, pamatojoties uz sniegto informāciju, veiks šo uzņēmumu ārpuskārtas pārbaudes.

PVD inspektori strādās vasaras Saulgriežu svētkos un brīvdienās un visiem līgotājiem vēl līgot ar drošu un nekaitīgu pārtiku!

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana