Zināšanas saimniekošanai

Sāk izplatīties kartupeļu lakstu puve

Ilze Vabole, AgroPols
28.06.2011

Siltais un mitrais laiks ir veicinājis kartupeļu lakstu puves attīstību, informēja Valsts Augu aizsardzības dienesta pārstāvji. 21. jūnijā Kurzemes, Zemgales un Rīgas reģionos gan mazdārziņos, gan lielajos ražojošos laukos ir konstatētas pirmās kartupeļu lakstu puves pazīmes.

Vidzemes un Latgales reģionos pagaidām slimība nav konstatēta.

Kartupeļu lakstu puve ir viena no nozīmīgākajām un postošākajām kartupeļu slimībām. To ierosina Oomycetes klases sēne Phytophthora infestans. Veģetācijas periodā veidojas pelēcīgi brūni plankumi uz lapām, kuri vēlāk nekrotizējas. Mitrā laikā ap plankumiem lapu apakšpusē redzama apsarme, kuru veido sēnes konīdijnesēji ar konīdijām. Sausā laikā lapu augšpusē ap plankumiem vērojama gaišāka apmale. Agresīvāka un postošāka ir stublāju puves forma, kad uz stublājiem veidojas pelēcīgi brūnas joslas, stublāji lūzt. Stipras infekcijas gadījumos slimības ierosinātājs pārvietojas uz kartupeļu bumbuļiem un glabāšanas laikā var iet bojā liela daļa ražas, kā arī tiek bojāta kartupeļu bumbuļu kvalitāte.

 VAAD pārstāvji iesaka pirmo apstrādi ar fungicīdiem kartupeļu stādījumos veikt, kad kartupeļu lakstu augstums ir 15-30 cm, pirms lakstu saslēgšanās. Pirmajam un otrajam miglojumam ar 10-14 dienu intervālu, ieteicams izmantot sistēmas iedarbības fungicīdus.Nākamajiem miglojumiem ieteicami pieskares iedarbības fungicīdi ar 7-10 dienu intervālu. Īsāks starplaiks starp apstrādēm ar fungicīdiem jāievēro tad, ja kartupeļi ļoti strauji aug, ir kartupeļu lakstu puves ieņēmīga šķirne, silts un mitrs laiks, kā arī ja slimība ļoti strauji attīstās.

Informācija par Latvijā reģistrētajiem augu aizsardzības līdzekļiem kaitīgo organismu ierobežošanai ir pieejama VAAD mājas lapā http://www.vaad.gov.lv/sakums/registri/aalr-lidzeklis.aspx.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana