Citas ziņas sadaļā
Zemkopības sistēmas elementi vērtības, izvēles un risinājumi
Rīks piemērotākās zemkopības sistēmas izvēlei. Vebinārs "Kas tas ir un kā to lietot?"
Zemkopības sistēmu saimnieciskie rezultāti
Modelēšanas rīks zemkopības sistēmas risinājumu izvēlei. Struktūra un metodoloģija
Slāpekļa aprites novērtēšana zemkopības sistēmās
Stratēģijas izstrāde noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstībai Latvijā
Noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstība Latvijā: izaicinājumi un risinājumi
Vebinārs "Augmaiņas prakse Latvijas lauksaimniecībā. Telpisko datu izpētes rezultāti"
Saimnieciskais izdevīgums bioloģiskajā ēdināšanā cūku nobarošanas fāzē: sākotnējo eksperimentu rezultāti
Pieteikšanās atbalstam pasākumā Akvakultūras saimniecībām paredzēti pārvaldības un konsultāciju pakalpojumi
Zināšanas saimniekošanaiLatvijā turpmāk ierobežos transtaukskābju izmantošanu pārtikāGunta Evardsone, Iveta Veinberga, LR Zemkopības ministrija (ZM)
10.06.2016 Pēdējos vismaz piecus gadus mūsu ikdienas leksikā parādījušies vārdi taukskābes, piesātinātās taukskābes, nepiesātinātās taukskābes, transtaukskābes, hidrogenēti augu tauki, daļēji hidrogenēti augu tauki u.tml. Šajā rakstā izskaidrosim, kas tad ir šie savienojumi un kāda turpmāk būs to aprite. Daļa taukskābju savienojumu transtaukskābes - var izraisīt sirds un asinsvadu sistēmas un aknu saslimšanu, tādēļ Veselības ministrija ar Zemkopības ministrijas līdzdalību sagatavojusi noteikumus par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, ko valdība 2016. gada 17. maijā arī apstiprināja. Pārtikas produktus, kuros būs pārsniegts noteiktais maksimālais pieļaujamais transtaukskābju daudzums, Latvijā nedrīkstēs izplatīt pēc 2018. gada 1. jūnija. Jaunā kārtība noteic, ka izplatīt nedrīkstēs pārtikas produktus, kuros pārsniegts noteiktais maksimālais pieļaujamais transtaukskābju daudzums (2 grami 100 gramos kopējā tauku daudzuma). Tas nozīmē, ka izplatīt nedrīkstēs ne Latvijā ražotos, ne no jebkuras citas valsts ievestos produktus, ja tie saturēs vairāk transtaukskābju, nekā paredz jaunie noteikumi. Prasības neattiecas uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un to produktiem, kuri satur dabiski veidojušās transtaukskābes. Kas ir transtaukskābes Transtaukskābes rodas taukvielu hidrogenēšanas procesā (ūdeņradi pievienojot dažādām ķīmiskām vielām katalizatoru klātbūtnē). Transtaukskābes ir taukskābju molekulas, kuras satur vismaz vienu dubultsaiti. Transtaukskābes pārtikas produktos rodas no trim galvenajiem avotiem: Latvijas pārtikas ražotāji ir gatavi pārmaiņām Gatavojot MK noteikumu projektu, tika vaicāts arī Latvijas pārtikas ražotāju viedoklis, tāpēc pārtikas uzņēmēji ir informēti par šādām normatīvu izmaiņām. Diskusija par transtaukskābēm starp Veselības ministriju, Zemkopības ministriju un pārtikas ražošanas uzņēmējiem notika vairākus gadus. Zemkopības ministrijas galvenais uzdevums bija Latvijas pārtikas ražotājus nenostādīt nevienlīdzīgā situācijā ar citu valstu ražotājiem, kuru valstīs šādu nosacījumu transtaukskābju daudzumam nav. Divu gadu pārejas laiks ļaus pārtikas ražotājiem, kā arī tirgotājiem un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmējiem sagatavoties pārmaiņām, un daļa uzņēmēju jau ir sākuši to darīt. Noteikumi attiecas arī uz ievesto produkciju no citām ES dalībvalstīm, Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm un trešajām valstīm. Tātad produkcijā, kas tiks ievesta Latvijā un pārdota patērētājiem, nedrīkstēs būt vairāk transtaukskābju, kā nosaka jaunie noteikumi, un būs nepieciešama transtaukskābju normu kontrole. Kas būs lasāms marķējumā Runājot par transtaukskābju saturu produktā, marķējumā nebūs īpaši norādīts, vai produkts tās satur un cik satur. Tādēļ ir noteikumi, kas regulē to maksimālo pieļaujamo daudzumu un kas jāievēro visiem ražotājiem, kuri produkciju pārdod Latvijā. Tāpat kā līdz šim, produkta marķējumā būs jānorāda: |