Citas ziņas sadaļā
Darba (darbaspēka) nodokļu sistēma. Kāda tā ir Latvijā uz apkārtējā Baltijas fona
Zemkopības sistēmas elementi vērtības, izvēles un risinājumi
Rīks piemērotākās zemkopības sistēmas izvēlei. Vebinārs "Kas tas ir un kā to lietot?"
Zemkopības sistēmu saimnieciskie rezultāti
Modelēšanas rīks zemkopības sistēmas risinājumu izvēlei. Struktūra un metodoloģija
Slāpekļa aprites novērtēšana zemkopības sistēmās
Stratēģijas izstrāde noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstībai Latvijā
Noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstība Latvijā: izaicinājumi un risinājumi
Vebinārs "Augmaiņas prakse Latvijas lauksaimniecībā. Telpisko datu izpētes rezultāti"
Saimnieciskais izdevīgums bioloģiskajā ēdināšanā cūku nobarošanas fāzē: sākotnējo eksperimentu rezultāti
Zināšanas saimniekošanaiAukstais gardums saldējumsDaina Krastiņa, ZM Veterinārā un pārtikas departamenta eksperte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
25.07.2016 Kas gan var būt labāks par saldējumu vasaras laikā? Gan lieliem, gan maziem tas ir iecienītākais vasaras našķis. ES produkts ar nosaukumu saldējums vispārīgā nozīmē nav definēts kā piena produkts.ES un arī pasaules izpratnē ar nosaukumu saldējums apzīmē uzputotu un sasaldētu desertu, kas ražots no ļoti dažādām daudzveidīgām izejvielām, ne tikai no piena vai krējuma. Tātad saldējums ir uzputots un saldēts pārtikas produkts, ko pamatā gatavo no piena, saldā krējuma, kā arī augļu un ogu sulas vai biezeņa. Saldējumam var pievienot dažādas garšvielas, svaigus vai žāvētus augļus, riekstus, rozīnes, olas, kafiju, kakao, šokolādi, halvu, iesalu, vanilīnu, kanēli, citronskābi u.c. Lai saldējumam būtu viendabīga konsistence un ražošanas laikā neveidotos lieli ledus kristāli, tiem pievieno stabilizatorus. Saldējumu var iedalīt vairākās grupās atkarībā no tā, kā tas ir ražots, piemēram: 1) piena vai krējuma saldējums no piena vai krējuma; ES nav izstrādāti normatīvie akti, kas reglamentē saldējuma ražošanu un prasības šim produktam, kā arī prasības konkrētiem saldējuma nosaukumiem. Tomēr ES ir noteiktas saldējumā atļautās pārtikas piedevas un konservanti, kā arī devas, cik tos drīkst izmantot. Eiropas Saldējuma asociācija (Euroglaces) ir izstrādājusi kodeksu Code for edible ices. Tajā atsevišķi ir izdalīts piena un piena produktu saldējums, kura sastāvā drīkst būt tikai piena tauki un/vai piena olbaltumvielas. Pārējiem saldējuma veidiem augu taukus pievienot ir atļauts. Ir izstrādāts arī IDF (International Dairy Federation) standarts saldējumam no piena un piena produktiem, kas ir ņemts par pamatu Latvijas standartam Piena un krējuma saldējums. Tomēr ne iepriekš minētā kodeksa, ne standarta prasības nav obligāti piemērojamas. TāpēcLatvija ir izstrādājusi nacionālos MK noteikumus, lai saldējumu klāstā izceltu piena un krējuma saldējumu, kas tiek gatavots tikai no piena vai krējuma, līdz ar to aizsargājot šos tirdzniecības nosaukumus(šīs prasības ir noteiktas MK 01.02.2011. noteikumos Nr.97 Noteikumi par klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasībām piena produktiem un saliktiem piena produktiem). Tas nozīmē, ka, ja Latvijā ražota saldējuma marķējumā ir nosaukums Piena saldējums vai Krējuma saldējums, tad tam ražošanas procesā nav pievienotas sastāvdaļas, kas daļēji vai pilnībā aizvieto kādu no piena sastāvdaļām, piemēram, piena tauki aizvietoti ar augu taukiem vai eļļu, turpretī citos saldējuma veidos var būt arī augu tauki. Mūsdienās liela daļa saldējumu ražotāju ražošanas procesā atsakās no augu taukiem, izmantojot tikai pienu, saldo krējumu vai sviestu. Krējuma saldējumam, piemēram, pievieno arī rupjmaizi un dzērvenes, plūmes, karameļu garšas saldējumam karameles pildījumu. Ir iespējams nobaudīt arī biezpiena saldējumu šokolādes glazūrā, kas ir viens no sarežģītākajiem saldējumā pārvēršamajiem produktiem un kura sastāvā puse ir biezpiens. Tomēr saldējums, kura sastāvā nav augu tauki, piemēram, var būt pildīts vafelē, ražots dažādās glazūrās, kā arī tam var būt pievienoti šokolādes gabaliņi. Šīs sastāvdaļas var saturēt augu taukus, kas atsevišķi ir norādīts marķējumā vafeles vai glazūras sastāvā.Tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību iepakojuma marķējumam un iepazīties ar saldējuma kopējo sastāvu. Saldējumam, tāpat kā citiem produktiem, marķējumā sastāvdaļu sarakstā jānorāda visas pārtikas preces sastāvdaļas dilstošā masas secībā. Tātad tas, kā ir visvairāk, ir sarakstā pirmais, bet, ja saldējumam ražošanas procesā tiek pievienoti augu tauki, tad marķējumā tas ir obligāti jānorāda. Tas nozīmē ja gribat iegūt patiesu informāciju par saldējuma sastāvu, ir jāskatās marķējumā sniegtā informācija, tomēr der atcerēties, ka saldējums ir tikai našķis. |