Labās ziņas

LAD atgādina: līdz 11. jūnijam elektroniski vēl var pagūt pieteikties platību maksājumiem 2010. gadā

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
20.05.2010

Lai gan pirms dažām dienām beidzās termiņš, kad lauksaimnieki varēja pieteikties platību maksājumiem, to vēl var izdarīt elektroniski līdz 11. jūnijam, informēja Lauku atbalsta dienestā (LAD).

Kā uzsvēra LAD Eiropas Savienības Tiešo maksājumu departamenta direktore Solveiga Ozola, lauksaimnieki vēl var izmantot pēdējo iespēju un, elektroniski aizpildot veidlapu, pieteikties atbalsta maksājumiem. Vēl vairāk kavēties ar pieteikumiem nevajadzētu, jo par katru nokavēto darba dienu atbalsta apjoms tiks samazināts par 1%.

Ozola norādīja, ka patlaban operatīvā informācija par atbalsta saņēmēju aktivitāti uz 19. maiju liecina, ka iesniegti un jau reģistrēti 63 300 iesniegumi, tai skaitā 2938 iesniegti elektroniski. 2009. gadā tika iesniegti nedaudz vairāk nekā 67 000 iesniegumu. Kopumā aktivitāte ir tāda pati kā pagājušajā gadā, tikai šogad ir gandrīz uz pusi pieaudzis to pretendentu skaits, kas iesniedz iesniegumus elektroniski - pērn tie bija 1600 iesniegumi.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, šogad iesniegumu skaits varētu sasniegt 68 000, jo daļa pretendentu iesniegs iesniegumus ar kavējumu līdz 11. jūnijam, prognozēja Ozola.

"Kas attiecas uz elektronisko pieteikšanās sistēmu (EPS), esam saņēmuši daudz pozitīvu atsauksmju no pretendentiem, kas sistēmu izmanto jau otro gadu. Iespēja nokopēt iepriekšējā gada iesniegumu un aizpildītās kartes saīsina iesnieguma aizpildīšanas laiku, kā arī vienkāršo pašu aizpildīšanas procesu - nav jāatceras bloka numuri vai iepriekšējā gadā deklarētās platības. Iesniegums būtībā jau ir aizpildīts, atliek vien pārbaudīt, vai visa informācija ir tāda pati kā iepriekšējā gadā un nepieciešamības gadījumā veikt atsevišķus labojumus, ja situācija saimniecībā ir mainījusies," skaidroja Ozola.

Ieguvēji esot arī tie, kas izmanto EPS pirmo gadu - sistēma pārbauda, vai iesniegums ir korekti aizpildīt, vai visiem laukiem ir iezīmētas kartes, vai ir atzīmēti atbalsta viedi, kā arī ar e-pasta starpniecību atgādina, ka tuvojas iesnieguma iesniegšanas termiņš.

Lauksaimnieki, kas izmanto EPS sistēmu, var sekot līdz iesnieguma administrēšanas gaitai, kā arī apskatīt visus veiktos maksājumus sadalījumā pa atbalsta veidiem gan par tekošo, gan iepriekšējiem gadiem. Tiek norādīts atbalsta veids, maksājuma veids un datums, kad maksājums tika veikts.

Provizoriskā vienotā platību maksājumu likme 2010. gadā ir 47 lati par hektāru, bez samazinājuma koeficienta, sacīja Ozola.

Sīkāk par visiem atbalsta veidiem, kā arī likmēm katra atbalsta veida ietvaros var uzzināt mājaslapas www.lad.gov.lv sadaļā "Tiešie maksājumi".

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana