Labās ziņas

Stendes Graudaugu selekcijas institūtam Latvijas Ārstu biedrības balva

Aija Zariņa, AgroPols
18.08.2011

18. augustā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) Valsts Stendes Graudaugu selekcijas institūtam par ilggadēju darbu graudaugu selekcijā, veselīgu graudu produktu izstrādē un Latvijas iedzīvotāju veselības veicināšanā pasniedza LĀB balvu „Valetudo Patriae” (Veselība dzimtenei), informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Institūtā tiek izstrādātas un reģistrētas jaunas graudaugu šķirnes, kas raksturojas ar labām kvalitatīvām un kvantitatīvām īpašībām un atbildīs īpašas diētas produktu prasībām.

„Esmu gandarīts par Latvijas Ārstu biedrības lēmumu piešķirt balvu par ieguldījumu sabiedrības veselības veicināšanā Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtam, kas ir pirmā – 1922. gadā – valsts dibinātā selekcijas stacija Latvijā ar teju deviņdesmit gadu pieredzi graudaugu selekcijā, sēklkopībā un laukkopībā,” uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Šobrīd Valsts Stendes Graudaugu selekcijas institūts veic zinātnisko darbu graudaugu selekcijā, laukkopībā un citās konvencionālās un bioloģiskās lauksaimniecības jomās, radot jaunas zināšanas Latvijas lauksaimniecības ilgtspējīgai attīstībai un konkurētspējas paaugstināšanai. Viens no jaunākajiem pētījumiem – Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētais pētījums „Vietējās izcelsmes graudaugu sugu potenciāla izvērtēšana un šķirņu iegūšana izmantošanai īpaši diētiskas pārtikas produktu ieguvē”. Pēdējo gadu zinātniskie pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri uzturā lieto pilngraudu un ar šķiedru bagātus produktus, mazāk slimo ar aptaukošanos, vēža, diabēta un sirds slimībām nekā tie, kuri uzturā šos produktus lieto maz.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana