Intervijas

Eksperts: Sausums Krievijā graudu cenas pasaulē ceļ par 30-40%

Ziņu aģentūra LETA, nra.lv
05.08.2010

Graudu cenas pasaulē jau cēlušās par 30-40%, reaģējot uz sausuma radīto ražas samazinājumu Krievijā, kas tirgu ietekmē drīzāk kā spekulatīvs faktors, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta Lauksaimniecības attīstības un ekonomisko attiecību nodaļas vadītājs Andris Miglavs.


"Ievērojot Krievijas salīdzinoši ierobežoto praktisko ietekmi uz pasaules graudu tirgu, domāju, ka sausuma radītais ražas samazinājums tirgu drīzāk ietekmē kā spekulatīvs faktors, uzkurinot tirgus dalībniekos sajūtu par vispārējo graudu deficītu. Savukārt tirgi uz to jau ir reaģējuši, paceļot cenas par 30-40%, salīdzinot ar iepriekšējās sezonas cenām," teica eksperts.

Pēc viņa domām, pagaidām arī dramatisks pasaules kviešu kopražas samazinājums nav prognozējams. Turklāt nozīmīgs samazinājums krājumos netiek prognozēts - vien par kādiem 5-7%," sacīja Miglavs.

Miglavs atzina, ka lielais sausums Krievijā, Ukrainā un Kazahstānā jau ir atstājis iespaidu uz potenciālo kopražu šajā reģionā. 2009.gadā Krievijā kopumā saražoti 93,5 miljoni graudu tonnu, bet šogad prognoze jau pazemināta līdz 80 miljoniem tonnu, tomēr tiek pieļauts, ka šī gada raža varētu nepārsniegt pat 70 miljonus tonnu.

Miglavs norādīja, ka pasaules biržas pagaidām reaģējusi vien uz kviešu ražas prognozēm, bet kukurūzai un rīsiem drīzāk ir pat cenas samazinājums, bet sojai - pavisam neliels palielinājums.

"Tomēr neaizmirsīsim arī, ka iepriekšējais gads bija rekordzemo cenu gads. Bet Latvijas gadījumā Krievijas faktoram vēl ir arī blakus ietekme - mūsu tranzīta biznesam ir minimālas iespējas iegūt kaut ko no Krievijas izcelsmes graudu eksporta plūsmām šajā sezonā to neesamības dēļ. Varbūt kaut ko ienesīs vienīgi iespējamo Krievijas importa plūsmu apkalpošana," sacīja Miglavs.

Uz jautājumu par Latvijas graudu eksporta potenciālu Miglavs norādīja, ka tas uz kopējā tirgus fona ir tik neliels, ka būtībā nav pamata bažīties par jebkura Latvijā izaudzētā ražas apjoma pārdošanas iespējām pasaules tirgū.

"Neaizmirsīsim, ka mūsu primārais tirgus ir Eiropas Savienības iekšējais tirgus, un pasaules tirgus ir tikai viens no Eiropas tirgu ietekmējošajiem faktoriem. Latvijas gadījumā svarīgākais jautājums vienmēr ir par cenu. Domāju, ka Latvijas zemniekiem ir labas izredzes. Tomēr vēl pāragri nosaukt konkrētu gaidāmo cenu jau tagad, kad ražas novākšana pasaulē vēl tikai sākas. Tomēr šķiet, ka eksporta darījumos kviešu cenas varētu šogad stabilizēties ap 110 latiem par tonnu. Savukārt iekšējā tirgū tās varētu būt mazākas, lai gan pārdevējiem var arī paveikties un cena pieaugs," rezumēja Miglavs.

nra.lv

x

Paroles atgadināšana