Procesi ekonomikā

Šī ir laba ziņa - Angola izstāsies no OPEC

Anderss Beverens, AgroPols
22.11.2023

Man šķiet, šī ir patiešām laba ziņa - Angola izstāsies no OPEC.
Bet apvienos spēks ar Ekvadoru un Kataru. Kas arī pirms kāda laiciņa OPEC atstāja.
 
Par to paziņots vakar. Tas ir protests pret OPEC nolemto uzdevumu Angolai vēl samazināt naftas ieguvi 2024.gadā. Un Angola sapratusi, ka OPEC vairs nedarbojas viņu nacionālajām interesēm atbilstoši. Bet Saudītu, arī amīšu (un moskovītu arī).
 
No apjomu viedokļa raugoties, Angola pašlaik nav diži nozīmīga naftas tirgū - tikai 1,1 Mmucas dienā. Tomēr praksē tie ir vairāk nekā 3 % no OPEC pašreizējā darba apjoma.
 
Tas ir signāls parādībai, par ko jau agrāk rakstīju.
OPEC+ patiesībā zāģē savu sēžamzaru - tradicionālais mehānisms augstu cenu noturēšanai (bet tā rada motivāciju iesaistīties tirgū arī relatīvi neefektīvākiem ražotājiem, piemēram, amīšu slānekļa naftai, kurai, pēc manām sajūtām [ticamu publikāciju neesmu sastapis] izdevīguma slieksnis ir ap 55-60 USD/muca, bet ne tikai viņiem), samazināt piedāvājumu tirgū.
Bet apstākļi ir mainījušies - OPEC pasaules tirgus daļa jau tagad ir kļuvusi mazāka par 30%. Angolas aiziešana līdz ar novembrī nolemto kvotas tālāku samazinājumu to nākamgad samazinās zem 25%.
 
Stāsta, ka arī AAE ir izteikti neapmierināti ar SA vadīto stratēģiju. Neapmierināti tik ļoti, ka viņiem vienīgajiem kvotas tālākas samazināšanas vietā piešķirts palielinājums...
 
Katrā ziņā priekš mums tas ir labi. 2 iemeslu dēļ
(a) arī mums nesadārdzināsies galvenais importa energoresurss.
(b) tas vismaz nepalielinās (ja ne samazinās) ieņēmumus kaimiņu valstij un tās militarizācijai.
 
P.S> Uz šī fona tomēr gribētos zināt patieso Mskjas cara vizītes Rijādā rezultātu - viņiem patiešām būs jāsamazina savu ieguvi ar efektīvu šī lēmuma izpildes kontroli, kā to prasa OPEC+ stratēģija (kādu tā īsteno īpaši aktīvi kopš C_19 laikiem), jeb tomēr uz viņu patieso rīcību, apvienības saglabāšanās nolūkā, turpinās skatīties caur plīvuru.
Un kļūst saprotams, kāpēc VVP otrs ceļojuma mērķis bija AAE...

AgroPols

x

Paroles atgadināšana