Ekonomika un finanses

Top jauni noteikumi par darījumiem ar piena kvotām

AgroPols
01.08.2009

30-07-2009 Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) citu dokumentu kopuā tika izsludināts:

- Noteikumu projekts "Kārtība, kādā veic darījumus ar piena kvotām, piena kvotu administrēšana un kontrole, kā arī maksāšanas kārtība par pārsniegto piena kvotu un par termiņā neiesniegtu tiešās tirdzniecības un piegādes kvotas gada deklarāciju"
Darbības joma: Dabas resursu, lauksaimnieciskās ražošanas un pārstrādes politika
Noteikumu projekts paredz aizvietot jau esošos Ministru kabineta 2008.gada 1.aprīļa noteikumus Nr.238 „Noteikumi par kārtību, kādā tiek veikti darījumi ar piena kvotām, kvotu administrēšanas un kontroles kārtību, kā arī soda naudas aprēķināšanas un iekasēšanas kārtību”, kā arī atbilstoši grozījumiem Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma 7.panta otrajā daļā precizē kārtību, kādā tiek veikti darījumi ar piena kvotām, kvotu administrēšanas un kontroles kārtību, kā arī maksāšanas kārtību par pārsniegto piena kvotu un par termiņā neiesniegtu tiešās tirdzniecības un piegādes kvotas gada deklarāciju.
Noteikumu projekts paredz noteikt, ka piena kvotu jomā Pārtikas un veterinārais dienests pārņem piena kvotu sistēmas – piena ražotāju un piena pircēju – kontroli, bet valsts aģentūra „Lauksaimniecības datu centrs” pārņem piena pircēju apstiprināšanu un tiešās tirdzniecības un piegādes piena kvotas gada deklarāciju administrēšanu normatīvajos aktos par piena kvotām noteiktajā kārtībā.
Projekts samazina administratīvo slogu, vienkāršo administrēšanas funkcijas gan ražotāju, gan pircēju, gan administrējošo un kontrolējošo institūciju līmenī. Tiek samazināts kontroļu skaits, mainīta iesnieguma iesniegšanas kārtība piena ražotājam, atceļot iesniegumu iesniegšanu, vienkāršojot to aizpildīšanu un tā vietā atļaujot izvēlēties ražotājam vairāk piemēroto informācijas paziņošanas veidu par darījumiem ar piena kvotu. Turklāt, pamatojoties uz līdzšinējo pieredzi, kvotas administrēšana jānosaka tikai valsts līmenī, lai izvairītos no pārkāpumiem, ko varētu izdarīt piena pircēji. Līdz ar to nepieciešams grozīt un precizēt atbilstošās ar piena kvotu administrēšanu saistītās normas. 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana