Ekonomika un finanses

ZM informē par Eiropas Komisijas programmas vistrūcīgākajām personām norisi 2009. gadā

Antra Elste, LR Zemkopības ministrija (ZM)
28.08.2009

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi informatīvā ziņojuma projektu „Par pārtikas produktu piegādi, īstenojot Eiropas Komisijas programmu vistrūcīgākajām personām Latvijā”, ko 27. augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.
Secināts, ka kopš Latvija aktīvi iesaistījusies programmas īstenošanā 2006. gadā, piedāvāto produktu klāsts ir paplašinājies un kļuvis daudzveidīgāks. Pavisam programmas ietvaros apkalpotas 113 650 vistrūcīgākās personas.
ZM informē, ka EK programmas īstenošanā Latvijā ir piedalījušās 12 labdarības organizācijas, no kurām visaktīvākā ir biedrība „Latvijas Sarkanais Krusts”, kurai 2009.gada EK programmā vien ir 222 pārtikas produktu izdales vietas. Aktīvi programmas īstenošanā piedalās arī daudzbērnu ģimeņu apvienība „Dzīpariņš”, sabiedriskā organizācija „Zigate” un Viļānu labdarības biedrība „Mazumiņš”. Savukārt saistībā ar 2010. gada EK programmas īstenošanu Tieslietu ministrija izvērtē 19 labdarības organizāciju pieteikumus.
Kā galvenās problēmas programmas īstenošanā, ZM speciālisti min to, ka pagaidām ir apgūta tikai daļa no piešķirtā finansējuma un programmai joprojām nav pieteikušies visi novadi. Tāpat nav izstrādāta vienota uzskaites sistēma par personām bez noteiktas dzīvesvietas. Tāpat ziņojumā konstatētas citas nepilnības.
Lai tās novērstu, ZM ierosina pilnveidot normatīvo aktu bāzi saistībā ar EK programmas īstenošanu, kā arī veicināt lielāku vietējo pašvaldību iesaisti tās īstenošanā. Lai varētu piedalīties programmā, komersantiem, kas piegādās organizācijām pārtikas produktus, būtu jānodrošina, ka piedāvājumā ietvertie produkti ir ražoti Pārtikas un veterinārā dienesta atzītos uzņēmumos un marķēti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par pārtikas preču marķēšanu.
Pavisam Eiropā 2009.gada programmas ietvaros ir plānots apkalpot 44 083 vistrūcīgāko personu, savukārt 2010.gada EK programmā iesaistīto vistrūcīgāko personu skaits varētu būt 60 000.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana