Ekonomika un finanses

Nākotnē Lauku attīstības fondam paredz nacionāla mēroga zemes fonda pārvaldību

Ilze Vabole, AgroPols
05.09.2013

Valsts akciju sabiedrība „Lauku attīstības fonds” (LAF) līdztekus pašlaik veicamajām funkcijām nākotnē pārvaldīs arī nacionāla mēroga zemes fondu, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Lai uzticēto funkciju LAF varētu veikt sekmīgi, valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien, 5.septembrī, izsludināti grozījumi kārtībā, kādā nosaka un valsts budžetā ieskaita izmaksājamo peļņas daļu par valsts kapitāla izmantošanu. Grozījumi paredz minimālo dividendēs izmaksājamo peļņas daļu 2014.-2020.gadā noteikt un aprēķināt 10 procentu apmērā no kapitālsabiedrības tīrās peļņas, atlikušo peļņu novirzot LAF funkciju nodrošināšanai, tostarp arī zemes iegādei un apsaimniekošanai.

Plānots, ka LAF ik gadu par saviem naudas resursiem pirks lauksaimniecībā izmantojamo zemi (LIZ) un to iznomās vai pārdos lauksaimniekiem lauksaimnieciskajai ražošanai. LAF būs jāiegulda līdzekļi arī iegādātās un nekoptās LIZ rekultivācijā, tā sekmējot zemes atgriešanos lauksaimnieciskajā apritē. Jaunās funkcijas veikšanai LAF būs jāpalielina darbinieku skaits galvenajā birojā Rīgā un jāizveido pārstāvniecība katrā Latvijas reģionā.

Iecerēts, ka sākotnēji LAF zemes fonda pārvaldību nodrošinās no naudas līdzekļu ienākumiem (galvenokārt noguldījumiem) un ienākumiem no atbalsta instrumentiem (Zemes kreditēšanas programmas, kredītu garantiju izsniegšanas, kredītu fonda administrēšanas). Pakāpeniski iegādājoties LIZ un ar to darbojoties zemes tirgū, LAF pārorientēs savu ienākumu struktūru, lai pamatienākumus veidotu naudas plūsma no zemes apsaimniekošanas – iznomāšanas, tirdzniecības, starpnieka pakalpojumu sniegšanas un brīvo finanšu resursu ieguldīšanas. No šiem līdzekļiem LAF plāno segt savas administratīvās izmaksas.

Noteikumi „Grozījums Ministru kabineta 2009.gada 15.decembra noteikumos Nr.1471 „Kārtība, kādā noteikta un ieskaitīta valsts budžetā izmaksājamā peļņas daļa par valsts kapitāla izmantošanu” stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis” .

Papildu informācija par noteikumu projektu - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana