Ekonomika un finanses

Lauksaimniecības zemes ierīkošanai plantāciju mežā nebūs nepieciešama atļauja

Ilze Vabole, AgroPols
11.12.2014

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi grozījumus noteikumos, kas paredz kārtību, kādā lauksaimniecībā izmantojamo zemi ierīko mežā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Grozījumi noteikumos paredz, ka lauksaimniecības zemes ierīkošanai plantāciju mežā nebūs nepieciešama atļauja.

Lai samazinātu administratīvo slogu zemes īpašniekiem, kas vēlas atjaunot lauksaimniecības zemi un to izmantot lauksaimnieciskajai ražošanai, grozījumi noteikumos paredz, ka līdz 2020. gada 1.janvārim lauksaimniecības zemes ierīkošanai mežā nav nepieciešama pašvaldības izsniegta atļauja, ja tā tiek ierīkota plantāciju mežā.

Plānots, ka grozījumi veicinās arī situācijas sakārtošanu gadījumos, kad faktiskā zemes izmantošana (mežs) atšķiras no tiesiskās situācijas. Reģistrējot zemes īpašumā izveidojušos mežaudzi kā plantāciju mežu, zemes īpašniekam tiek atvieglota meža apsaimniekošana.

Jau ziņots, ka no 2015. gada 1.janvāra par mežu tiks uzskatīta arī zeme 0,5 ha un lielākā platībā, uz kuras ir izveidojusies mežaudze ar koku vidējo augstumu vismaz pieci metri un kur mežaudzes šķērslaukums ir vienāds ar vai lielāks par mežaudzes minimālo šķērslaukumu.

Tāpat saskaņā ar grozījumiem kārtībā, kādā lauksaimniecībā izmantojamo zemi ierīko mežā, izstrādāti grozījumi meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumos.

Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2013. gada 5.marta noteikumos Nr. 118 "Kārtība, kādā lauksaimniecībā izmantojamo zemi ierīko mežā, kā arī izsniedz atļauju tās ierīkošanai", ko ceturtdien, 11.decembrī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē, pieejama MK mājaslapā: http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40342624, savukārt grozījumi MK 2012. gada 2.maija noteikumos Nr. 308 "Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumi" - http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40342623. Grozījumi vēl tiks skatīti valdībā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana